Proiect nou „PROF SKILL”

Vineri a avut loc prima întâlnire a voluntarilor cu bătrânii în cadrul proiectului PROF SKILL!

Am spus deja că PROF SKILL este un proiect bazat pe povești reale ale persoanelor în vârstă. În cadrul întâlnirilor, participanții vorbesc despre diverse profesii, reamintesc tinerilor că lumea profesională nu se limitează la IT sau economie. Este larg, divers și toată lumea va găsi o activitate care va atrage pe toată lumea. Scopul proiectului nostru este de a ajuta voluntarii să decidă ce ar dori să facă în viață, ce profesie să stăpânească. Găsește-ți chemarea.

Proiectul a fost deschis de Shinkareva Tamara Ilyinichna, care și-a împărtășit istoria profesională într-un mod fascinant. Toată viața a lucrat în medicină ca ftizio-pneumolog. Deja la vârsta de 14 ani, femeia a decis că medicina era calea ei când s-a confruntat cu probleme de sănătate la o vârstă atât de fragedă. Foarte tânăra Tamara, fiind pacientă în spital, chiar și atunci mergea cu medicul curant să viziteze pacienții în timpul liber de la proceduri. Apoi a intrat în institut, unde a executat instrucțiuni de la medici experimentați și asistenți de laborator, dar s-a străduit mereu pentru mai mult.

După 6 ani de studiu (aș dori să remarc că a studiat perfect, iar în confirmarea acestui lucru la întâlnirea noastră a arătat o înregistrare dintr-o carte prețuită) Tamara Ilyinichna a decis specialitatea căreia și-a dedicat toată viața — un ftizio- pneumolog. Timp de 54 de ani (!) a fost angajată în practică medicală și lucrări de cercetare. Are mai multe proiecte de cercetare în cinstea ei.

În 1972, și-a susținut disertația și i s-a acordat titlul de candidat la științe medicale. Nici măcar o pauză de 4 ani din motive familiale nu i-a zdruncinat principiile profesionale, iar ea și-a continuat practica. Ea și-a încheiat cariera în urmă cu doar câțiva ani. Nici copiii, nici nepoții nu i-au urmat calea, dar ea a acceptat cu înțelepciune decizia lor, realizând că medicina, ca orice alt domeniu, necesită afecțiune și interes personal.

„Orice afacere trebuie abordată cu dragoste, iar dacă sufletul nu minte, atunci nu merită să o asumăm”, s-a adresat tinerilor Tamara Ilyinichna la sfârșitul întâlnirii cu aceste cuvinte.

Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă foarte confortabilă și prietenoasă. Tinerii voluntari nu au lăsat-o mult timp să plece pe Tamara Ilyinichna și, la o ceașcă de ceai, au pus întrebări de interes pentru ei individual. Sperăm că astfel de întâlniri îi vor ajuta pe copii să-și găsească chemarea și să-și aleagă munca de viață!