Proiectul „Originile Milosteniei” nu este doar o programă de asistență socială dar și susținerea emoțională
Împreună cu voluntarii RVC, coordonatorii au sărbătorit Ziua Orașului într-un mod neobișnuit și captivant, organizând o ...
Pe 22 Octombrie a avut loc târgul proiectelor de voluntariat, organizat pentru participanții vârstnici ai HESSED-ului.
Voluntarii centrului RVC au susținut participanții celui mai mare eveniment sportiv din Chișinău.
Pe 15 septembrie 2024 RVC a organizat a 10-a ediție jubiliară a Târgului Proiectelor de Voluntariat
Alăturați-vă bibliotecii noastre și deschideți noi orizonturi împreună cu RVC!
iulia
sirenco
iulia
sirenco
Mă numesc Iulia Sirenco și sunt voluntară în centrul RVC.
Înainte de a deveni voluntar la Centrul Republican al Voluntarilor, nu aveam experiență în activitatea de voluntariat. Recunosc că am avut îndoieli dacă voi reuși să îmi îndeplinesc bine sarcinile care mi-au fost propuse. Dar am auzit că în centrul nostru există o atmosferă specială, care face din acest loc un loc de putere, și că aici întotdeauna vei fi susținut în toate momente dificile.
Am început să particip în proiectele ecologice și de amploare, iar acum îmi dedic mai mult timp direcției „Call Center” în cadrul proiectului „Informare”.
De ce „Informare”? Deoarece vreau să împărtășesc cunoștințele mele despre tradițiile israeliene și cultura deosebită a acestui popor. Pe lângă voluntariat, studiez la un liceu evreiesc și am multe de transmis pentru a păstra și a transmite cunoștințele mele urmașilor. Cel mai mult îmi place să fac apeluri legate de sărbătorile evreiești, deoarece simt o implicare profundă în tradițiile comunității noastre.
Voluntarilor care își încep calea, le pot spune:
Găsiți motivul pentru care doriți să faceți voluntariat la Centrul Republican al Voluntarilor. Motivul meu este să mă depășesc pe mine, deoarece, vorbind sincer, uneori pot fi o persoană nedisciplinată. Totuși, de fiecare dată încerc să devin mai bună și să îmi îndeplinesc sarcinile de voluntariat cu dăruire.
viorica
chelban
viorica
chelban
Mă numesc Viorica Chelban și sunt voluntar în Centrul Republican al Voluntarilor RVC, de aproape doi ani. Am aflat despre acest proiect de la o prietenă voluntară, care cu entuziasm a împărtășit informații despre faptul că în RVC există o mulțime de proiecte sociale interesante, unde mereu sunt bineveniți oameni noi.
Am simțit dorința de a ajuta și de a împărtăși experiența mea cu oamenii care au nevoie de acceptare și iubire. Aș dori să mulțumesc echipei centrului de voluntariat și coordonatorilor de programe pentru oportunitățile oferite de instruire, desfășurarea de traininguri care m-au ajutat să înțeleg mai bine cum să ajut diferite categorii de beneficiari.
La început, am participat la astfel de proiecte ca: livrarea pungilor de Șabat, Healthy Vitamin Box, precum și în proiectul "Cafeneaua amintirilor” pentru vârstnicii cu demență.
După acțiunea din cadrul Zilei Faptelor Bune, mi-a plăcut proiectul „Îngrijire la domiciliu”. Pentru mine, este foarte valoros să comunic cu oameni din diferite generații, să aud poveștile lor de viață și să împărtășesc experiențele mele.
Aș dori să subliniez că din proiectul "Păstrarea memoriei vieții evreiești” am aflat multe despre o pagină tristă din istoria Moldovei - pogromurile, Holocaustul. În măsura posibilităților mele, încerc să particip la toate evenimentele dedicate memoriei acestor tragedii, care sunt organizate la Kedem și RVC - excursii, sesiuni, unde m-am adâncit în această temă și am înțeles că antisemitismul, în diferite forme, trebuie să ocupe un loc mai mare în societatea noastră. Este important ca noi - generația actuală, să nu repetăm greșelile generațiilor trecute.
În acest context, direcția "Originile Milosteniei”, în care lucrez, învață cum să manifestăm compasiune față de persoanele vârstnice și să aducem bucurie în viețile lor. De asemenea, încurajează tinerii voluntari să audă despre această temă și să învețe să facă alegeri corecte, să iubească poporul evreu și să prețuiască viața. Ham Israel hai!
olga
beler
olga
beler
Mă numesc Olga Beller și sunt voluntară din martie 2024. După ce m-am mutat la Chișinău în iulie 2022, aproape imediat am început să caut informații despre activitățile Comunității Evreiești din Moldova, pentru a oferi experiența mea anterioară în organizarea de evenimente pentru persoane de toate vârstele, inclusiv turnee de jocuri de societate. După un an și jumătate de adaptare dificilă în Moldova, am avut timp și energie să particip la activitatea Centrului Republican al Voluntarilor din cadrul Centrului Cultural Evreiesc KEDEM.
În martie 2024, m-am implicat în activitate. Din multe direcții de activitate ale centrului, am ales să lucrez în Call Center, precum și să distribui pungi alimentare. În aprilie 2024, am dat din nou examenele de teorie și practică auto și am obținut permisul de conducere al Republicii Moldova, ceea ce mă va ajuta să particip mai activ în proiecte.
Pe 14 aprilie, împreună cu soțul meu, Vladimir Vasilenco, am participat la Ziua Faptelor Bune, distribuind pungi alimentare "Healthy Breakfast”. Am fost mulțumiți pentru grija noastră, întâmpinați cu bucurie, mulți fiind copleșiți de emoții din cauza nopții trăite între 13 și 14 aprilie, după atacul masiv al Iranului asupra Israelului. A fost important pentru noi să auzim cuvinte de mulțumire și urări de pace, de bine și prosperitate.
Felicitările de Pesah din 22 până în 29 aprilie mi-au adus, de asemenea, multe emoții de răspuns. Toți au fost foarte bucuroși, mulțumeau și, la rândul lor, ne urau tot ce e mai bun. Amintirile minunate despre sărbătorirea Pesahului, poveștile din copilărie – toate acestea sunt foarte interesante și importante pentru noi și pentru generațiile următoare.
În acest timp, am devenit mai încrezută în forțele și intențiile mele și plănuiesc o colaborare pe termen lung cu Centrul Republican de Voluntariat.
dodi
elisaveta
dodi
elisaveta
Mă numesc Elisaveta sau Lisa.
În 2022, printr-un lanț de evenimente întâmplătoare, am ajuns la Centrul Republican al Voluntarilor (RVC) ca voluntară în proiectul "Call Center” din cauza crizei militare din Ucraina, iar acest moment a avut un impact semnificativ asupra vieții mele.
După ce am terminat munca cu clienții din Ucraina, am început să particip și la proiecte destinate interacțiunii cu diferite grupuri de vârstă din țara noastră. Toată vara anului 2022 am predat lecții de desen copiilor de la grădinița evreiască și, în plus, am participat de câteva ori la proiectul „IT-bunel/bunică”, destinat creșterii alfabetizării tehnologice în rândul persoanelor în vârstă. De asemenea, am participat în rol de intervievator și copywriter în proiectul „Chișinăuenii secolului 20”, iar mai târziu am devenit parte a trupei inițiale a teatrului evreiesc de tineret Dor. Dintre ultimele proiecte pot menționa „IMPRO-media”, unde, sub îndrumarea atentă a Victoriei și Nataliei, am creat împreună cu o echipă mare de voluntari un desen animat dedicat sărbătorii Purim, ceea ce mi-a oferit posibilitatea să-mi arăt amilitățile în diverse formate de producție: dublaj, scriere și editare de scenariu, precum și înregistrare de acompaniament muzical.
Acum, sincer vorbind, îmi este greu să-mi amintesc toate proiectele în care am fost implicată într-un fel sau altul, dar pot spune cu siguranță că toate au avut un impact incredibil și extrem de semnificativ asupra formării mele personale.
Sunt foarte fericită că am devenit voluntară la RVC, deoarece aici am făcut cunoștință cu cultura evreiască și am descoperit, în mod neașteptat, rădăcinile mele evreiești pe linia tatălui, de care nu eram conștientă și la care nu mă gândisem înainte.
Datorită RVC, am ajuns la minunatul festival evreiesc de familie „Anavim” și am început ulterior să frecventez platforma evreiască de tineret „Haverim”, care mi-a oferit un impuls imens în cunoașterea identității mele evreiești.
Dacă nu ar fi fost toate aceste elemente, probabil nu aș fi participat niciodată la organizarea și desfășurarea unor evenimente mari, cum ar fi comunitatea Șabat, Avdala sau deplasările, cum ar fi conferința de voluntariat din Ucraina sau „Șabatul generațiilor: Tishrei festiv” în calitate de madrich.
În concluzie, pot spune doar că sunt foarte fericită și recunoscătoare sorții pentru că m-a pus în legătură cu această comunitate minunată și cu acești oameni minunați și prietenoși, care mi-au devenit prieteni apropiați și o familie iubitoare adevărată. Îmi place „KEDEM” pentru că aici ești acceptat așa cum ești și ți se găsesc activități pentru toate abilitățile tale în cel mai potrivit și interesant format, în special pentru tine. Fiind adolescentă, am reușit să dobândesc o mulțime de abilități și cunoștințe necesare în viitor și chiar simt că îmi dezvolt potențialul, așa că vreau să exprim o mare iubire, respect și recunoștință tuturor celor cu care ne-am intersectat în acest drum!
oxana
și
cristina
crijanovscaia
oxana
și
cristina
crijanovscaia
Bună ziua, mă numesc Oxana Crijanovscaia. Eu și sora mea, Cristina, suntem voluntare la Centrul Republican al Voluntarilor.
Curiozitatea ne-a adus în voluntariat. Eu și sora mea frecventam cursurile de limba română ale Centrului Internațional de Instruire și Dezvoltare Profesională la KEDEM și am fost atrase de standurile Centrului de Voluntariat. Acestea erau atât de colorate și interesante încât am vrut neapărat să aflăm mai multe despre el.
Așa am devenit voluntare în proiectul „Call Center”, care este destinat comunicării cu membrii vârstnici ai comunității. Sarcina noastră este să transmitem informații despre următoarele evenimente, să felicităm cu ocazia sărbătorilor, să realizăm sondaje și să aflăm de ce fel de ajutor au nevoie. Când au început acțiunile militare în Israel, de asemenea, am sunat vârstnicii pentru a le oferi ajutor operativ.
Avem în cont și alte inițiative de voluntariat. La Ziua Faptelor Bune de anul trecut, Cristina a participat la acțiunea „Chișinău Curat”, iar eu am ajutat la organizarea unui atelier pentru vârstnici în Budești. De asemenea, am ajutat împreună la desfășurarea unui atelier pentru participanții proiectului „Centrul de zi”.
Participăm la proiectul IMPROmedia și, alături de alții, am dat voce unui clip animat despre povestea Purimului. Ne-am alăturat și proiectului „Memoria în documente”, dar acesta este momentan suspendat din cauza acțiunilor militare din Israel. De mai multe ori am făcut vizite de sărbători la membrii comunității cu cadouri și am participat la ateliere de confecționare a obiectelor și cadourilor pentru vârstnici.
Pentru noi, voluntariatul este o oportunitate de a duce o viață activă, de a comunica și de a ajuta pe cei care au nevoie de sprijin. Participăm la diverse evenimente ale Centrului de Voluntariat și ale KEDEM-ului și suntem foarte fericite că, la un moment dat, ne-am lăsat conduse de curiozitate!
baboglo
arina
baboglo
arina
Mă numesc Baboglo Arina și sunt voluntară cu o experiență relativ scurtă.
Deși am doar 2 luni de voluntariat, experiența acumulată în acest timp este echivalentă cu un an întreg! Am avut oportunitatea de a explora partea din culise a proiectelor, lucrând ca logistică pentru evenimentul „Istoria iubirii (2.0)”. Datorită acestui lucru, am văzut câte muncă se află în spatele fiecărei inițiative de voluntariat, câte lucruri trebuie gândite și luate în considerare pentru a crea un proiect de succes. Această experiență a fost extrem de valoroasă pentru mine în ceea ce privește pregătirea evenimentelor.
Voluntariatul ajută la găsirea de noi prieteni și persoane cu aceleași idei, învață să lucrezi în echipă și să îți asumi responsabilități. În plus, poți încerca diferite roluri. Am fost atât profesor pentru copii mici, cât și coordonator de proiecte și acțiuni, și sunt convinsă că în viitor voi avea parte de multe roluri interesante. Îmi place atmosfera care se simte în centrul de voluntariat. De asemenea, îmi place să mă simt parte a unei echipe mari și unite și să știu că aduc o contribuție reală la ajutorul celor care au nevoie!