iulia
sirenco
iulia
sirenco
Mă numesc Iulia Sirenco și sunt voluntară în centrul RVC.
Înainte de a deveni voluntar la Centrul Republican al Voluntarilor, nu aveam experiență în activitatea de voluntariat. Recunosc că am avut îndoieli dacă voi reuși să îmi îndeplinesc bine sarcinile care mi-au fost propuse. Dar am auzit că în centrul nostru există o atmosferă specială, care face din acest loc un loc de putere, și că aici întotdeauna vei fi susținut în toate momente dificile.
Am început să particip în proiectele ecologice și de amploare, iar acum îmi dedic mai mult timp direcției „Call Center” în cadrul proiectului „Informare”.
De ce „Informare”? Deoarece vreau să împ ărtășesc cunoștințele mele despre tradițiile israeliene și cultura deosebită a acestui popor. Pe lângă voluntariat, studiez la un liceu evreiesc și am multe de transmis pentru a păstra și a transmite cunoștințele mele urmașilor. Cel mai mult îmi place să fac apeluri legate de sărbătorile evreiești, deoarece simt o implicare profundă în tradițiile comunității noastre.
Voluntarilor care își încep calea, le pot spune:
Găsiți motivul pentru care doriți să faceți voluntariat la Centrul Republican al Voluntarilor. Motivul meu este să mă depășesc pe mine, deoarece, vorbind sincer, uneori pot fi o persoană nedisciplinată. Totuși, de fiecare dată încerc să devin mai bună și să îmi îndeplinesc sarcinile de voluntariat cu dăruire.
viorica
chelban
viorica
chelban
Mă numesc Viorica Chelban și sunt voluntar în Centrul Republican al Voluntarilor RVC, de aproape doi ani. Am aflat despre acest proiect de la o prietenă voluntară, care cu entuziasm a împărtășit informații despre faptul că în RVC există o mulțime de proiecte sociale interesante, unde mereu sunt bineveniți oameni noi.
Am simțit dorința de a ajuta și de a împărtăși experiența mea cu oamenii care au nevoie de acceptare și iubire. Aș dori să mulțumesc echipei centrului de voluntariat și coordonatorilor de programe pentru oportunitățile oferite de instruire, desfășurarea de traininguri care m-au ajutat să înțeleg mai bine cum să ajut diferite categorii de beneficiari.
La început, am participat la astfel de proiecte ca: livrarea pungilor de Șabat, Healthy Vitamin Box, precum și în proiectul "Cafeneaua amintirilor” pentru vârstnicii cu demență.
După acțiunea din cadrul Zilei Faptelor Bune, mi-a plăcut proiectul „Îngrijire la domiciliu”. Pentru mine, este foarte valoros să comunic cu oameni din diferite generații, să aud poveștile lor de viață și să împărtășesc experiențele mele.
Aș dori să subliniez că din proiectul "Păstrarea memoriei vieții evreiești” am aflat multe despre o pagină tristă din istoria Moldovei - pogromurile, Holocaustul. În măsura posibilităților mele, încerc să particip la toate evenimentele dedicate memoriei acestor tragedii, care sunt organizate la Kedem și RVC - excursii, sesiuni, unde m-am adâncit în această temă și am înțeles că antisemitismul, în diferite forme, trebuie să ocupe un loc mai mare în societatea noastră. Este important ca noi - generația actuală, să nu repetăm greșelile generațiilor trecute.
În acest context, direcția "Originile Milosteniei”, în care lucrez, învață cum să manifestăm compasiune față de persoanele vârstnice și să aducem bucurie în viețile lor. De asemenea, încurajează tinerii voluntari să audă despre această temă și să învețe să facă alegeri corecte, să iubească poporul evreu și să prețuiască viața. Ham Israel hai!
olga
beler
olga
beler
Mă numesc Olga Beller și sunt voluntară din martie 2024. După ce m-am mutat la Chișinău în iulie 2022, aproape imediat am început să caut informații despre activitățile Comunității Evreiești din Moldova, pentru a oferi experiența mea anterioară în organizarea de evenimente pentru persoane de toate vârstele, inclusiv turnee de jocuri de societate. După un an și jumătate de adaptare dificilă în Moldova, am avut timp și energie să particip la activitatea Centrului Republican al Voluntarilor din cadrul Centrului Cultural Evreiesc KEDEM.
În martie 2024, m-am implicat în activitate. Din multe direcții de activitate ale centrului, am ales să lucrez în Call Center, precum și să distribui pungi alimentare. În aprilie 2024, am dat din nou examenele de teorie și practică auto și am obținut permisul de conducere al Republicii Moldova, ceea ce mă va ajuta să particip mai activ în proiecte.
Pe 14 aprilie, împreună cu soțul meu, Vladimir Vasilenco, am participat la Ziua Faptelor Bune, distribuind pungi alimentare "Healthy Breakfast”. Am fost mulțumiți pentru grija noastră, întâmpinați cu bucurie, mulți fiind copleșiți de emoții din cauza nopții trăite între 13 și 14 aprilie, după atacul masiv al Iranului asupra Israelului. A fost important pentru noi să auzim cuvinte de mulțumire și urări de pace, de bine și prosperitate.
Felicitările de Pesah din 22 până în 29 aprilie mi-au adus, de asemenea, multe emoții de răspuns. Toți au fost foarte bucuroși, mulțumeau și, la rândul lor, ne urau tot ce e mai bun. Amintirile minunate despre sărbătorirea Pesahului, poveștile din copilărie – toate acestea sunt foarte interesante și importante pentru noi și pentru generațiile următoare.
În acest timp, am devenit mai încrezută în forțele și intențiile mele și plănuiesc o colaborare pe termen lung cu Centrul Republican de Voluntariat.
dodi
elisaveta
dodi
elisaveta
Mă numesc Elisaveta sau Lisa.
În 2022, printr-un lanț de evenimente întâmplătoare, am ajuns la Centrul Republican al Voluntarilor (RVC) ca voluntară în proiectul "Call Center” din cauza crizei militare din Ucraina, iar acest moment a avut un impact semnificativ asupra vieții mele.
După ce am terminat munca cu clienții din Ucraina, am început să particip și la proiecte destinate interacțiunii cu diferite grupuri de vârstă din țara noastră. Toată vara anului 2022 am predat lecții de desen copiilor de la grădinița evreiască și, în plus, am participat de câteva ori la proiectul „IT-bunel/bunică”, destinat creșterii alfabetizării tehnologice în rândul persoanelor în vârstă. De asemenea, am participat în rol de intervievator și copywriter în proiectul „Chișinăuenii secolului 20”, iar mai târziu am devenit parte a trupei inițiale a teatrului evreiesc de tineret Dor. Dintre ultimele proiecte pot menționa „IMPRO-media”, unde, sub îndrumarea atentă a Victoriei și Nataliei, am creat împreună cu o echipă mare de voluntari un desen animat dedicat sărbătorii Purim, ceea ce mi-a oferit posibilitatea să-mi arăt amilitățile în diverse formate de producție: dublaj, scriere și editare de scenariu, precum și înregistrare de acompaniament muzical.
Acum, sincer vorbind, îmi este greu să-mi amintesc toate proiectele în care am fost implicată într-un fel sau altul, dar pot spune cu siguranță că toate au avut un impact incredibil și extrem de semnificativ asupra formării mele personale.
Sunt foarte fericită că am devenit voluntară la RVC, deoarece aici am făcut cunoștință cu cultura evreiască și am descoperit, în mod neașteptat, rădăcinile mele evreiești pe linia tatălui, de care nu eram conștientă și la care nu mă gândisem înainte.
Datorită RVC, am ajuns la minunatul festival evreiesc de familie „Anavim” și am început ulterior să frecventez platforma evreiască de tineret „Haverim”, care mi-a oferit un impuls imens în cunoașterea identității mele evreiești.
Dacă nu ar fi fost toate aceste elemente, probabil nu aș fi participat niciodată la organizarea și desfășurarea unor evenimente mari, cum ar fi comunitatea Șabat, Avdala sau deplasările, cum ar fi conferința de voluntariat din Ucraina sau „Șabatul generațiilor: Tishrei festiv” în calitate de madrich.
În concluzie, pot spune doar că sunt foarte fericită și recunoscătoare sorții pentru că m-a pus în legătură cu această comunitate minunată și cu acești oameni minunați și prietenoși, care mi-au devenit prieteni apropiați și o familie iubitoare adevărată. Îmi place „KEDEM” pentru că aici ești acceptat așa cum ești și ți se găsesc activități pentru toate abilitățile tale în cel mai potrivit și interesant format, în special pentru tine. Fiind adolescentă, am reușit să dobândesc o mulțime de abilități și cunoștințe necesare în viitor și chiar simt că îmi dezvolt potențialul, așa că vreau să exprim o mare iubire, respect și recunoștință tuturor celor cu care ne-am intersectat în acest drum!
oxana
și
cristina
crijanovscaia
oxana
și
cristina
crijanovscaia
Bună ziua, mă numesc Oxana Crijanovscaia. Eu și sora mea, Cristina, suntem voluntare la Centrul Republican al Voluntarilor.
Curiozitatea ne-a adus în voluntariat. Eu și sora mea frecventam cursurile de limba română ale Centrului Internațional de Instruire și Dezvoltare Profesională la KEDEM și am fost atrase de standurile Centrului de Voluntariat. Acestea erau atât de colorate și interesante încât am vrut neapărat să aflăm mai multe despre el.
Așa am devenit voluntare în proiectul „Call Center”, care este destinat comunicării cu membrii vârstnici ai comunității. Sarcina noastră este să transmitem informații despre următoarele evenimente, să felicităm cu ocazia sărbătorilor, să realizăm sondaje și să aflăm de ce fel de ajutor au nevoie. Când au început acțiunile militare în Israel, de asemenea, am sunat vârstnicii pentru a le oferi ajutor operativ.
Avem în cont și alte inițiative de voluntariat. La Ziua Faptelor Bune de anul trecut, Cristina a participat la acțiunea „Chișinău Curat”, iar eu am ajutat la organizarea unui atelier pentru vârstnici în Budești. De asemenea, am ajutat împreună la desfășurarea unui atelier pentru participanții proiectului „Centrul de zi”.
Participăm la proiectul IMPROmedia și, alături de alții, am dat voce unui clip animat despre povestea Purimului. Ne-am alăturat și proiectului „Memoria în documente”, dar acesta este momentan suspendat din cauza acțiunilor militare din Israel. De mai multe ori am făcut vizite de sărbători la membrii comunității cu cadouri și am participat la ateliere de confecționare a obiectelor și cadourilor pentru vârstnici.
Pentru noi, voluntariatul este o oportunitate de a duce o viață activă, de a comunica și de a ajuta pe cei care au nevoie de sprijin. Participăm la diverse evenimente ale Centrului de Voluntariat și ale KEDEM-ului și suntem foarte fericite că, la un moment dat, ne-am lăsat conduse de curiozitate!
baboglo
arina
baboglo
arina
Mă numesc Baboglo Arina și sunt voluntară cu o experiență relativ scurtă.
Deși am doar 2 luni de voluntariat, experiența acumulată în acest timp este echivalentă cu un an întreg! Am avut oportunitatea de a explora partea din culise a proiectelor, lucrând ca logistică pentru evenimentul „Istoria iubirii (2.0)”. Datorită acestui lucru, am văzut câte muncă se află în spatele fiecărei inițiative de voluntariat, câte lucruri trebuie gândite și luate în considerare pentru a crea un proiect de succes. Această experiență a fost extrem de valoroasă pentru mine în ceea ce privește pregătirea evenimentelor.
Voluntariatul ajută la găsirea de noi prieteni și persoane cu aceleași idei, învață să lucrezi în echipă și să îți asumi responsabilități. În plus, poți încerca diferite roluri. Am fost atât profesor pentru copii mici, cât și coordonator de proiecte și acțiuni, și sunt convinsă că în viitor voi avea parte de multe roluri interesante. Îmi place atmosfera care se simte în centrul de voluntariat. De asemenea, îmi place să mă simt parte a unei echipe mari și unite și să știu că aduc o contribuție reală la ajutorul celor care au nevoie!
mariaa
barmina
mariaa
barmina
Bună ziua, mă numesc Maria Barmina.
Dorința de a mă dezvolta și de a interacționa mai mult cu oamenii m-a adus în voluntariat, iar primul pas a fost participarea la proiectul „Dăruiește un zâmbet”, unde am fost invitată de un prieten. Atunci am descoperit Centrul Republican al Voluntarului și am realizat că acesta este locul unde pot să mă exprim și să învăț ceva nou. Prima experiență a fost reușită, așa că am decis să continui activitatea mea ca voluntar.
În cele șase luni de voluntariat, am avut ocazia să particip la cele mai diverse proiecte. În cadrul proiectului „Call Center”, am sunat persoanele în vârstă, am discutat cu ele și am aflat de ce fel de ajutor au nevoie. De asemenea, am lucrat cu copiii mici la grădiniță și am continuat să particip activ la proiectul „Dăruiește un zâmbet”. Fiecare proiect necesită o implicare profundă și mă încurajează să descopăr noi talente în mine.
Pe lângă participarea la proiecte, am fost la un seminar pentru voluntari, Volunteer School Hub, unde am învățat cum să lansăm și să implementăm noi proiecte. Sunt recunoscătoare centrului pentru oportunitatea de a explora noi aspecte ale personalității mele, implicându-mă în diferite inițiative de voluntariat. Pentru mine, RVC a devenit o a doua casă, unde mă așteaptă oameni dragi și care gândesc la fel. Împreună, suntem capabili de multe, putem schimba viața oamenilor în bine și facem asta în fiecare zi! Acum pot spune cu mândrie „Sunt voluntar” și invit pe fiecare să devină parte a echipei noastre unite!
oleg
și
elena
zaharia
oleg
și
elena
zaharia
Mă numesc Oleg Zaharia și de 2 ani, împreună cu soția mea Elena, suntem voluntari ai proiectului "Healthy Vitamin Box", în cadrul căruia distribuim pungi alimentare persoanelor în vârstă.
Cu câțiva ani în urmă, fiica noastră participa la programele pentru copii organizate de RVC. Pe atunci nu eram voluntari activi, dar după un timp, am decis și noi să încercăm să fim voluntari pentru livrări.
Pentru noi, acest proiect este important și valoros, deoarece înțelegem că persoanelor în vârstă le lipsește comunicarea. Când le aducem pungile, au ocazia să discute cu noi și să ne împărtășească momente importante pentru ei, iar pentru noi este o mare bucurie când ne povestesc despre hobby-urile și pasiunile lor, deoarece ne simțim utili.
Se întâmplă să livrăm pungi la aceleași persoane în vârstă și astfel ajungem să ne cunoaștem mai bine. Este, de asemenea, minunat să aflăm de la ei despre istoria și tradițiile poporului evreu, ceea ce ne permite să nu uităm de rădăcinile noastre.
Voluntariatul nu este doar o oportunitate de a ajuta pe cei care au nevoie, ci și o modalitate de a petrece timp cu cei dragi și de a ne cunoaște mai bine. Pentru noi este, de asemenea, o oportunitate de a oferi un exemplu bun copiilor noștri, pentru ca generația viitoare să fie empatică și să respecte persoanele în vârstă.
cerneavscaia
emilia
cerneavscaia
emilia
Mă numesc Emilia Cerneavscaia, am 32 de ani. La începutul anului 2022, familia mea s-a repatriat în Israel, dar eu nu am putut merge cu ei și am imigrat în Moldova. În prezent, locuiesc în Chișinău și sunt bucuroasă că am ajuns în acest oraș, care mi-a permis să fac cunoștință cu RVC.
Sunt la centrul de voluntariat de puțin timp, am venit de la Târgul Posturilor de Voluntariat și am început imediat activitatea. Pentru mine, RVC reprezintă o oportunitate de a găsi un nou cerc de prieteni și de a privi viața dintr-un alt unghi, dovedind prin propriile mele acțiuni că există bunătate în lume.
Încerc să mă familiarizez cu toate proiectele și să particip la diverse activități, dar cea mai mare parte a timpului meu de voluntariat este dedicată Call Center-ului, comunicând și interacționând cu vârstnicii prin telefon. În prezent, sun vârstnici care locuiesc în Israel și care au nevoie de comunicare și sprijin. Împreună cu alți voluntari, colectez informații despre cine are nevoie de ajutor și vorbesc cu cei care simt lipsa comunicării. Sunt bucuroasă că pot oferi un anumit sprijin acestor oameni chiar și de la distanță.
Recent, am avut ocazia să particip la seminarul „Școala Voluntarului”, care mi-a permis să cunosc mai bine participanții din alte proiecte RVC și să dobândesc cunoștințe utile care mă vor ajuta în activitatea de voluntariat.
De ce am ales RVC? Pentru că știam că se află la KEDEM, ceea ce înseamnă că acolo există o parte din viața evreiască. Familia mea locuiește în Israel și pentru mine este o oportunitate de a afla mai multe despre cultura și tradițiile poporului evreu. Și, având în vedere că activitatea Call Center-ului este în prezent orientată spre apelurile către vârstnicii din Israel, acest lucru mă apropie și mai mult de cei dragi, oferindu-mi posibilitatea de a sprijini pe toți cei care se află acolo.
natalia
britkova
natalia
britkova
Sunt Nata Britkova. Am 33 de ani și sunt regizor și actriță de teatru și film. Încă din adolescență, curiozitatea mea a fost atrasă de voluntariat și educația neformală. În toți acești ani, am făcut voluntariat în diferite organizații și am participat în diverse proiecte, atât în Moldova, cât și peste hotarele țării. Ulterior, am descoperit că RVC este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat!
Activitatea mea de voluntariat a început după Ziua Faptelor bune în anul 2022. Atunci eu am început să-mi fac cunoștință cu proiectele, și din câte s-a dovedit in centru nostru sunt multe, iar eu, voiam să particip în fiecare proiect.
Un fapt interesant este că pedagogul meu, antrenorul de actorie și improvizație, are rădăcini evreiești, iar anterior eram mai puțin informată despre cultura evreiască. Datorită Centrului al Voluntarilor, am început să mă implic activ în diferite întâlniri și seminarii, astfel încât am învățat mai multe despre sărbătorile și tradițiile poporului evreiesc.
Centrul Republican al Voluntarilor este o platformă care nu doar facilitează ajutorul, dar și dezvoltarea personală și a abilităților proprii. Având cunoștințe de actorie, am decis să creez proiectul „IMPROart”. După un timp, am urmat seminarul Rețelei Coordonatorilor de Voluntariat și am devenit co-coordonator al acestui proiect.
Proiectul se axează pe arta improvizației, teatru și cinema, oferind tuturor voluntarilor oportunitatea de a-și dezvălui talentele. Datorită centrului de voluntariat, am ocazia să continui munca pedagogului meu de actorie și a surorii acestuia, care, ca specialist în științe, a contribuit și ea la diferite proiecte pentru dezvoltarea improvizației.
Pe lângă proiectul menționat, particip activ la diferite acțiuni ecologice, organizez activități de team building pentru voluntari și fac parte din echipa de logistică, dezvoltând astfel idei creative și inovatoare pentru a ajuta coordonatorii să creeze evenimente de neuitat
Sunt mândră că sunt voluntar RVC! Voluntariatul este despre viața adevărată de aici și acum!
victoria
gherman
victoria
gherman
Salutare tuturor! Mă numesc Victoria și am 28 de ani. De mai bine de 8 ani sunt voluntară la Centrul Republican al Voluntarilor. Au fost perioade când veneam aici cu o activitate diferită, dar în anul 2019 am revenit cu toată puterea în voluntariat, participând la „Ziua Bunelor Fapte”. În prezent, consider că astfel de evenimente de amploare sunt oportunități foarte potrivite.
Cel mai mult mă ocup de activitatea mea de voluntariat în timpul liber, în afara muncii și altor pasiuni. Îmi place foarte mult arta și creativitatea, așa că coordonez două proiecte minunate: „Bunica IT”, unde eu și colegii mei învățăm persoanele vârstnice să folosească calculatorul, și „Mâinile Noastre Pot Tot”, care oferă participanților ateliere de lucru în care fiecare poate încerca tehnici noi sau își poate reaminti ce știa să facă odată. Atelierele noastre de creație sunt desfășurate atât pentru voluntari, cât și pentru participanții vârstnici ai Hesedului, în format online.
Pentru mine, voluntariatul nu este doar despre ajutorul reciproc, ci și o oportunitate de auto-dezvoltare și comunicare. Fiecare poate împărtăși cunoștințele și abilitățile sale, chiar dacă nu este expert sau meșter. Fiecare contribuție este importantă, oricât de mică ar fi. Consider că această atmosferă se regăsește în Centrul Republican al Voluntarilor, și este unul dintre motivele pentru care iubim această organizație. Al doilea motiv este legătura cu tradițiile evreiești, cultura și comunitatea; aici este locul unde mă pot simți aproape de rădăcinile mele cu adevărat.
Dezvoltați-vă și ajutați-ne să facem lumea mai bună!
croitor
iaroslava
croitor
iaroslava
Salut! Mă numesc Iaroslava, am 16 ani și sunt elevă în clasa a 10-a la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”
Sunt pasionată de pian, fac sport și scriu articole, deoarece îmi doresc să devin jurnalistă. Acum un an, am devenit interesată de voluntariat, iar războiul început în țara vecină a avut un rol important în acest sens. Între februarie și iunie 2022, eu și mama am ajutat activ refugiații, pregătind o cantitate mare de mâncare pe care o împărțeam celor care au nevoie. Atunci, am început să fiu mai interesată de voluntariat și să caut organizații de voluntariat în Moldova. Astfel, mi-am amintit de RVC, despre care aflasem de la o prietenă.
De la început, am ajuns la „Școala Voluntarilor”, unde am aflat de la coordonatori ce reprezintă Centrul Republican al Voluntarilor. Imediat ce am aflat informațiile, mi-a plăcut foarte mult. Atunci am înțeles că aici pot să mă auto-dezvolt, să învăț și să dobândesc noi abilități, să comunic cu oamenii, ceea ce îmi doream de mult timp.
Sunt la RVC de un an, timp în care am reușit să mă implic în diferite proiecte. Cel mai mult îmi place proiectul „Call Center”, dar și alte proiecte legate de copii. Unul dintre proiectele pe care le coordonez este „Talking English”, unde învăț copiii limba engleză într-o formă interactivă.
În timpul activității mele, am avut multe cazuri interesante, dar cel mai mult mi-a rămas în memorie cazul de la proiectul „Chișinău Curat”. Atunci, am făcut curățenie în parcul „Vosimiorka ” și am adunat aproximativ 15 saci de gunoi. Am avut cu adevărat un quest — a fost necesar să scoatem gunoiul din lac. Știam că nu vom reuși să curățăm totul, și atunci s-a alăturat la noi un bărbat care nu avea nicio legătură cu voluntariatul. El a intrat efectiv în lac și ne-a ajutat să scoatem o cantitate mare de sticle și alte resturi. După această acțiune, am fost fericiți că am reușit să curățăm măcar puțin parcul și să-l facem mai plăcut pentru vizitatori.
Făcând voluntariat, mă simt necesară, simt că ajutorul meu este valoros pentru oameni și cred că voluntariatul este vocația și chemarea mea!
șerbatov
linda
șerbatov
linda
Mă numesc Linda Șerbatov și am 35 de ani. Sunt tehnologistă în proiectarea unităților de alimentație publică.
Datorită Annei Ferenț, la vârsta de 15 ani am ajuns la Centrul Cultural Israelian, unde am început să îmi pun rădăcinile educaționale.
Voluntariatul a fost întotdeauna prezent în inima mea, deoarece, datorită părinților și bunicilor mei, am primit o educație bună.
Însă abia anul trecut am început să particip activ în proiectele de voluntariat. Am început cu întâlniri educaționale pentru părinții copiilor de la NES. După acea întâlnire, activitatea mea de voluntariat a devenit mai intensă.
În prezent, proiectul „Izvoarele Milosteniei” îmi aduce o satisfacție profundă, deoarece bunica mea, Ionkis Greta (născută în 1937), se află departe (din diferite circumstanțe, am fost despărțite în țări diferite). Deseori întâlnesc persoane în vârstă care seamănă cu bunica mea Greta și cu Izia. Modul lor de a vorbi, comportamentul sau asemănările fizice îmi oferă impresia că persoanele dragi sufletului meu sunt aproape de mine.
Pe lângă proiectul „Izvoarele Milosteniei”, particip și la diferite acțiuni ecologice; de exemplu, pe 30 aprilie am luat parte la Ziua Faptelor Bune.
Sunt fericită că mama mea, Inga, tatăl meu, Robert, sora mea, Berta, bunica mea, Lora, soțul meu, Vladimir, și fiica mea, Alexandra, se află lângă mine.
Ce înseamnă să fii voluntar pentru mine?
Este un moment de sinceritate în a oferi o mână de ajutor în orice moment. În semn de recunoștință, a primi îmbrățișările unei persoane de vârstă mijlocie. În privirea lor, a descoperi doar note pozitive ale emoțiilor din anii trăiți, iar apoi, mergând acasă, a simți aroma pielii catifelate a mâinilor lor.
A fi voluntar este o mândrie! Este un impuls de emoții pozitive în zilele noastre dificile!
vladimir
neznaiko
vladimir
neznaiko
Mă numesc Neznaiko Vladimir, sunt elev la Liceul „Anton Cehov” și sunt un participant activ în mișcarea de voluntariat din Centrul Republican al Voluntarilor RVC.
Povestea mea a început când, din întâmplare și datorită prietenilor mei, am aflat despre Centrul RVC. Căutând modalități de a participa la acțiuni caritabile și de a ajuta pe cei care au cu adevărat nevoie, am descoperit activitatea de voluntariat a centrului RVC. Aceasta a devenit o oportunitate excelentă pentru mine de a face fapte bune și de a contribui la viața comunității.
De atunci a trecut mai bine de jumătate de an, dar eu continui să particip activ la diferite evenimente din cadrul RVC. Ajut cu partea de logistică la diverse evenimente de amploare și am participat la proiectul „Ziua Faptelor Bune” din anul 2023. Organizam colectarea produselor pentru cei nevoiași, realizam lecții pentru copii și mă implicam în multe alte activități.
De ce RVC? Pentru că, în acest centru de voluntariat, există o mulțime de proiecte dedicate sprijinirii membrilor Comunității Evreiești, oferindu-mi ocazia să mă apropii de cultura poporului evreu. Străbunica și străbunicul meu erau evrei, dar, așa cum se întâmpla adesea în acea perioadă, documentele lor s-au pierdut. Prin implicarea în proiectele RVC, am oportunitatea de a fi mai aproape de rădăcinile mele.
Îmi place mișcarea de voluntariat pentru diversitatea și profunzimea sa. Aici întâlnesc oameni diferiți, lucrez într-o echipă minunată cu persoane care împărtășesc aceleași valori, și învăț despre diverse culturi și probleme sociale. Acest lucru face ca viața mea să fie mai plină și mai interesantă.
Cel mai mult prețuiesc faptul că, în cadrul mișcării noastre de voluntariat, pot contribui la rezolvarea problemelor comune și pot ajuta persoanele care se află într-o perioadă mai complicată din viața lor. Acest lucru îmi oferă un sentiment profund de satisfacție și mândrie pentru contribuția mea la binele nostru comun.
Sunt convins că mișcarea de voluntariat nu este doar benefică pentru societate, ci și pentru voluntarii noștri. Ea ajută la dezvoltarea personală și lărgirea orizonturilor, stabilirea unor noi obiective și la atingerea lor. Consider că fiecare persoană poate contribui la binele comun și să devină mai bun, iar voluntariatul este unul dintre cele mai eficiente moduri de a face acest lucru.
Sunt convins că mișcarea de voluntariat nu este doar benefică pentru societate, ci și pentru voluntari. Ea ajută la dezvoltarea personală, lărgirea orizonturilor, stabilirea și atingerea noilor obiective. Consider că fiecare persoană poate contribui la binele comun și poate deveni mai bun, iar voluntariatul este unul dintre cele mai eficiente moduri de a face acest lucru.
oxana
garbolinscaia
oxana
garbolinscaia
Istoria mea evreiască a început de la străbunica mea, care era o evreică poloneză, dar când au plecat să locuiască în Ucraina, toate documentele indicau că erau ucraineni. Cu toate acestea, ei nu au uitat de tradiții și le-au păstrat, care au ajuns și în familia mea. Soțul meu este cetățean al Israelului și are rădăcini evreiești. Pentru el, tradițiile și cultura poporului său sunt foarte importante, așa că introducem în familie sărbătorile și tradițiile evreiești. Eu sunt din Ucraina, dar din cauza războiului din țara mea natală, a trebuit să vin la Chișinău cu cei doi fii ai mei, Roman, 16 ani, și Maxim, 11 ani. Prima dată a fost foarte dificil, un oraș nou, totul era nou, dar am făcut față și acum trăim în Chișinău de aproape un an. Privind în urmă, îmi amintesc cât de dificil, complicat și periculos a fost, deoarece orașul meu, Herson, era ocupat la acea vreme și erau lupte.
Imediat după ce am ajuns în Moldova, am început să caut o comunitate evreiască, deoarece era important pentru mine să învăț mai multe despre iudaism, ceea ce m-ar putea ajuta să trăiesc în Israel, deoarece nu în zădar se spune că toți evreii se întorc în țara lor natală, Israel. Participarea la un curs de limbă ebraică a fost primul meu pas pentru a mă prezenta la KEDEM. Așa am început să aflu despre proiectele și activitățile care există acolo. Ca familie, ne-am implicat activ în viața comunității, încercând să participăm la toate evenimentele. Copiii mei sunt implicați în multe proiecte în funcție de vârsta lor, astfel încât Roma este implicat activ în proiectele Haverim, iar Maxim se întâlnește în Haverim-ul Junior și sunt încântați. Pot spune că ne-am recăpătat viața! Sunt voluntar la RVC pentru că iubesc oamenii și îmi place să ajut! Am aflat despre centrul de voluntariat în vară, la festivalul ANAVIM. Totul a devenit interesant, am început să mă familiarizez cu proiectele și să iau parte la activități care mă interesau, iar acum fac parte din Centrul Republican al Voluntarilor.
Deoarece în prezent nu am un loc de muncă permanent, am început să dedic mai mult timp proiectelor RVC. Fiind de profesie psiholog, am ales să fac voluntariat cu persoane în vârstă și cu demență, deoarece înțeleg cum să lucrez cu acestea. În plus, ajut la organizarea grupurilor de femei în cadrul proiectului "On Loving Yourself", astfel încât fiecare femeie să se poată simți încrezătoare și să se iubească. Aș dori să-mi exprim recunoștință față de KEDEM și Centrul Republican al Voluntarilor pentru oportunitatea de a ajuta oamenii și de a-i face fericiți, dar și de a mă dezvolta și de a învăța lucruri noi.
melnicenko
serghei
melnicenko
serghei
Salut tuturor! Mă numesc Melnicenko Serghei, am 19 ani și studiez la Universitatea de Economie.
Înainte de a face cunoștință cu RVC, frecventam platforma pentru tineri „Haverim” și, într-una din șabaturi, mi s-a propus să mă alătur la Centrul al Voluntarilor. După ceva timp, am decis să mă alătur rândurilor voluntarilor. Am considerat întotdeauna că am un scop de a ajuta lumea, chiar dacă nu în dimensiuni globale, dar totuși, să ofer un anumit ajutor.
Mă aflu în centrul RVC de aproximativ șase luni și pot participa la diverse activități. În principal, lucrez la proiectul „ITKIDS”, dar pe viitor aș dori să încerc și alte proiecte. De asemenea, dacă sunt rugat, pot distribui colete și îmi plac foarte mult evenimentele ecologice.
În mișcarea noastră de voluntariat, îmi place cel mai mult că execuți munca cu suflet. Te implici în ceea ce îți place, iar în final, atât tu, cât și ceilalți oameni, primiți bucurie, satisfacție și zâmbete pe fețe. Nu există nimic mai important decât fericirea unei persoane. Eu personal consider că bunătatea va salva această lume. Sper din toată inima să pot continua, pe o perioadă îndelungată, să fac ceea ce îmi place cu adevărat și ceea ce îmi aduce satisfacție.
A fost o dată o situație în care, la proiectul ITKIDS, trebuia să fiu înlocuit, dar, din păcate, voluntarii nu au putut veni. În acea situație, a fost necesar să găsesc o soluție rapid, dar, din fericire, totul a decurs bine. Atunci am realizat că este întotdeauna important să ai un plan B pregătit.
aliona
macovskaia
aliona
macovskaia
Mă numesc Aliona și învăț în clasa a 12-a la Liceul „Petru Movilă”. Mereu am fost interesată de mișcarea de voluntariat, deoarece îmi doresc să ajut oamenii și, după părerea mea, am cele mai importante resurse pentru aceasta: timp și dorință. Am început să caut centre de voluntariat și am descoperit RVC. La sfârșitul verii, am trimis CV-ul meu și am fost invitată la un interviu. Astfel, a început drumul meu ca voluntar.
În prezent, particip la un proiect dedicat lucrului cu copiii, numit „Cum funcționează?”. În cadrul acestuia, explic într-un mod interesant cum funcționează organismul uman. De asemenea, lucrez cu persoanele în vârstă în cadrul proiectului „Alfabetizarea mobilă”.
Îmi place la RVC pentru că oricine își poate găsi locul în funcție de interesele sale, având în vedere că există multe proiecte pentru diferite categorii de vârstă. De asemenea, se organizează numeroase seminarii educaționale pentru voluntari. Nu pot să nu menționez coordonatorii, care sunt întotdeauna gata să ajute și creează o atmosferă prietenoasă.
Îmi place foarte mult să fiu voluntar și sunt fericită că fac parte din RVC!
anastasia
tsatskina
anastasia
tsatskina
Salutare tuturor! Numele meu este Tsatskina Nastya și am 14 ani. Sunt in clasa a IX-a la liceu. Nicolae Milescu — Spataru. Sunt evreu și visul meu este să plec să studiez și să trăiesc în Israel.
De la 12 ani mi-am dorit să devin voluntar, dar nu am îndrăznit, pentru că era o teamă interioară. Într-o zi, mama a aflat de Centrul Republican de Voluntariat, unde m-am hotărât să merg și să mă încerc ca voluntar. Dansez de mulți ani, dedic mult timp acestei direcții, dar am vrut să schimb ceva în activitățile mele zilnice. În acest moment, am început să-mi dedic tot timpul liber pentru a ajuta alți oameni. Când am devenit voluntar la Centrul de expoziții din Rusia, mi-am dat seama că pentru mine cel mai important lucru în viață este ajutorul și sprijinul oamenilor. Acesta este ceea ce îmi aduce plăcere și emoții pozitive, precum și oportunitatea de a dezvolta și de a câștiga noi cunoștințe și cunoștințe. În ciuda perioadei scurte a activității mele de voluntariat, am reușit deja să mă încerc în diverse direcții și proiecte, cred că acesta este un mare plus al RVC, deoarece există posibilitatea de a te studia și de a înțelege ce te interesează și în ce direcție vrei să ajuți.
M-am încercat la proiecte „Call Center”, unde am vorbit cu bătrânii la telefon, am ținut o lecție la o grădiniță și am ajutat și bătrânii în proiectul „Sursele milei”. De asemenea, particip la proiectul Science 2.0, unde voluntarii îi învață pe copii prin jocuri științele exacte: matematică, fizică, chimie și biologie. RVC este un loc în care poți crea, unde vei fi auzit și unde te poți dezvolta și încerca.
De exemplu, mi-a venit ideea unui proiect numit „Active Weekend”. În fiecare duminică, copiii de la 7 la 10 ani se pot angaja în creativitate, sport, se pot juca împreună jocuri educative și pot învăța lucruri noi despre lumea care ne înconjoară. Asta dovedește că aici poți fi auzit, că vei fi ajutat și sprijinit în noi eforturi, iar toate ideile noastre interioare pot fi realizate aici.
Centrul Republican de Voluntariat nu este doar un loc în care faci ceva pentru alții, ajuți sau predai, aici poți învăța și lucruri noi. După cum am spus, am rădăcini evreiești și istoria poporului evreu este importantă pentru mine. Așa că am participat la unul dintre seminarele educaționale, unde am discutat despre importantele sărbători evreiești de toamnă. Ei bine, am putut transmite cunoștințele pe care le-am primit copiilor de la grădinița evreiască „Savivon”, unde am ținut un master class pentru Rosh Hashanah cu voluntari, ne-am amintit de istoria sărbătorii împreună cu ei și am făcut o aplicație de mere.
Sunt voluntar! Sunt încărcat cu asta și pot spune că nu este înfricoșător să încerci să implementezi idei noi. Îi invit pe toți să devină parte din familia noastră de voluntari și să facă bine cu noi!
arina
tiginyan
arina
tiginyan
Salut! Numele meu este Arina Tiginyan, am 16 ani și sunt în clasa a XI-a. Am aflat despre RVC la finalul unei lungi călătorii în 2019, dar mi-a fost teamă că nu va merge din cauza pandemiei, iar până la urmă a venit abia în 2022. În aceste aproape 4 luni, am reușit să particip la multe proiecte RVC care vizează îmbunătățirea orașului nostru și socializarea bolilor oamenilor. Am reușit să particip la proiectele „Chișinăul curat”, „Dă-mi o labă”, „Chișinăuienii secolului XX”. În plus, am ținut cursuri de engleză pentru copii în grădinița evreiască, am fost voluntar la Cupa Europeană printre juniori de la Chișinău 2022 în august. În septembrie, am avut norocul să fiu membru al Festivalului VC pentru 4 orașe ale Republicii noastre. Acum ajut la coordonarea proiectului School Ready, care permite copiilor preșcolari să învețe cele mai importante cunoștințe de matematică și ortografie. Și aceasta este departe de toată activitatea mea, pe care o fac în Centrul de Voluntariat. RVC este un centru de voluntariat, unde uneori te sături de activități de voluntariat, dar în același timp este un loc de inspirație și de învățare a lucrurilor noi. Concentrația de oameni fericiți pe metru pătrat este pur și simplu peste cap. Poate că rezultatul a fost firesc în viața mea. Am întâlnit oameni de rând, dintre care câțiva mi-au devenit prieteni foarte apropiați și sprijinul meu. Centrul Republican de Voluntariat nu este un loc și nu doar câteva birouri în KEDEM, este o familie și o a doua casă.
eсaterina
savcenсo
eсaterina
savcenсo
Salut! Sunt Savchenko Ekaterina și am 18 ani. Invat in clasa a XII-a.
Am aflat despre Centrul Republican de Voluntariat de la bunica mea. Ne-am mutat din Ucraina la Chișinău în primăvară, am avut mult timp liber și puține idei pentru implementarea lui.
Sunt voluntar de jumătate de an. Anterior, am avut experiență în desfășurarea de petreceri pentru copii ca animator, ceea ce a influențat semnificativ alegerea direcției principale de voluntariat.
Activitatea principală este lucrul cu copiii, deoarece nimic nu este mai revigorant decât câțiva băieți răutăcioși și pregătirea de programe educaționale interactive.
Mișcarea de voluntariat face posibil să ne realizăm ca persoană, să ne facem lumea puțin mai fericită și mai blândă și doar să ne relaxăm într-un cerc de oameni apropiați ca spirit și ocupație. Pentru mine, voluntariatul este o ieșire.
Există o mulțime de povești legate de RVC: chemarea voluntarilor și informarea persoanelor în vârstă, campanii de mediu, campanii cu animale, însoțirea persoanelor în vârstă, lucrul cu copiii, excursii — toate acestea dă viață vieții gri de zi cu zi și oferă o oportunitate neprețuită de dezvoltare. si mergi inainte.
Mă bucur să fiu voluntar și să promovez activ această mișcare în rândul maselor. Vreau să fac această lume mai strălucitoare și mai blândă.
nichita
caterniuc
nichita
caterniuc
Salutare tuturor!
Numele meu este Nikita Katernyuk, am 15 ani și sunt în clasa a X-a. Îmi place să îmi fac prieteni noi și să încerc lucruri noi. Multă vreme, scopul meu principal a fost să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare, să devin o persoană mai sociabilă, iar apoi mi-am dat seama că voluntariatul este o mare oportunitate pentru socializarea mea.
După o lungă căutare a unui centru de voluntariat potrivit, m-am instalat pe RVC. De asemenea, am o mulțime de amintiri bune asociate cu acest loc, pentru că în copilărie am fost la o tabără de copii de la „KEDEM”, dar atunci, încă nu știam de rădăcinile mele evreiești. Când am venit pentru prima oară la RVC, am fost impresionat de numărul imens de proiecte care au ca scop să ajute atât bătrânii, cât și copiii. Pentru mine, este foarte importantă și oportunitatea de a face cunoștință cu cultura și tradițiile poporului evreu, care este oferită de RVC.
Timp de 2 luni din activitatea mea de voluntariat, am reușit să particip la astfel de proiecte și promoții precum livrare în cadrul „Healthy Vitamin Box”, „Call Center”, seminarul „Sources of Mercy”, „Love Story”, „IT”. -DED”, „Toți la muzeu” și „Chișinăuienii secolului XX”. Încerc să mă alătur tuturor direcțiilor RVC, dar în cea mai mare parte sunt specializat în proiectul „Sursele milei”.
Voluntariatul a devenit pentru mine un lucru cu adevărat preferat, călătoria mea în care abia începe. Mă bucur foarte mult că fac parte din echipa Centrului Republican de Voluntariat! La urma urmei, aici am dezvoltat noi abilități și talente în mine însumi și am învățat, de asemenea, că fac parte din poporul evreu, pentru care cultura evreiască este importantă și vreau să aflu mai multe despre ea.”
valentina
mititelu
valentina
mititelu
Salutare tuturor! Mă numesc Mititelu Valentina, am 15 ani și studiez în clasa a 9-a la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Am aflat despre Centrul Republican al Voluntarilor de la cea mai bună prietenă a mea, și de atunci fac voluntariat de 10 luni. Primul proiect în care am participat a fost „Limba noastră”, unde am învățat copiii limba română. Proiectul și activitatea de voluntariat m-au făcut mult mai responsabilă și punctuală.
Ce îmi place cel mai mult în acțiunile noastre de voluntariat este că am ocazia să comunic cu diferiți oameni. Îndeosebi îmi place să ajut și să simt mulțumirea lor față de mine. De-a lungul timpului, am avut parte de multe momente minunate, dar cel mai mult mi-a rămas în minte cazul când livram cireșe pentru persoanele în vârstă. Îmi amintesc că a fost un adevărat quest să găsim toate adresele de livrare, dar după ce am reușit să găsim adresele necesare, echipa noastră de voluntari a fost foarte fericită. Eram încântați că am reușit să aducem bucurie oamenilor în vârstă cu cireșele noastre.
Cu mare bucurie și entuziasm pot spune că nu regret nici o clipă alegerea mea de a deveni voluntar în Centrul Republican de Voluntariat!
veaceslav
gandrabur
veaceslav
gandrabur
Salutare tuturor! Mă numesc Veceslav Gandrabur, am 17 ani și sunt elev al unui liceu internațional din municipiul Chișinău. Îmi place sportul, în special fotbalul, precum și tehnologiile informatice și programarea.
Despre centrul RVC am aflat de la prieteni și colegi de clasă care mi-au împărtășit experiențele lor pozitive și interesante. În septembrie acestui an, am decis să descopăr cum este să fii voluntar și nu regret deloc această alegere. Direcția mea principală și, deocamdată, singurul proiect este „Cum funcționează?”, în cadrul căruia povestesc despre istoria și principiul de funcționare al diferitelor obiecte din jurul nostru.
Însă „fundamentul” activității mele de voluntariat a fost pus în cadrul acțiunii „Fă bine”, în care am creat o prezentare despre voluntariat și avantajele acestuia.
Apariția pandemiei Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra activității voluntarilor. S-a schimbat abordarea în ceea ce privește planificarea și desfășurarea evenimentelor și lecțiilor, motiv pentru care proiectul „Cum funcționează?” îl desfășor în format online, ceea ce, desigur, are atât avantaje, cât și dezavantaje.
Din punctul meu de vedere, cel mai frumos aspect al mișcării de voluntariat sunt emoțiile. Mă bucură nu doar propriile emoții, ci și emoțiile oamenilor cărora le ofer bunătate. De asemenea, îmi place că voluntariatul oferă oportunitatea de a obține experiență în comunicare și de a dezvolta alte abilități unice care pot fi foarte utile în viața de zi cu zi. Voluntariatul este grozav!
zaharciuc
daria
zaharciuc
daria
Salut tuturor! Mă numesc Daria, am 15 ani și sunt elevă în clasa a 9-a.
Am aflat despre Centrul Republican al Voluntarilor de la sora mea, care a fost voluntar pentru o perioadă îndelungată. Istoriile ei m-au inspirat să fac și eu fapte bune și să îmi dedic timpul liber voluntariatului.
În prezent, sunt voluntar de șase luni. Primul proiect în care am participat s-a numit „Limba Noastră”, unde am învățat copiii limba română. Pot spune că această activitate are un impact pozitiv asupra viziunii mele asupra lumii, valorile și prioritățile mele se schimbă spre bine.
Îmi place foarte mult să comunic cu oamenii și să le ofer ajutor. În cele șase luni de voluntariat, am trăit multe experiențe, dar una dintre ele rămâne deosebită și nu o voi uita. Atunci când am început activitatea mea în proiectul „Limba Noastră”, îmi amintesc foarte bine starea pe care o aveam la prima lecție. Orele se desfășurau online, iar eu eram extrem de îngrijorată cu privire la modul în care va decurge totul. Când a început lecția, m-am pierdut și nu știam de unde să încep, chiar dacă îmi pregătisem un plan bun. Din fericire, alături de mine era Alexandra, coordonatoarea proiectului, care m-a liniștit și m-a ajutat să mă familiarizez cu elevii. Mai târziu, totul a decurs foarte bine, dar sentimentele și starea de la acea lecție vor rămâne în memoria mea mult timp.