Centrul Republican al Voluntarilor

Descoperă lumea voluntariatului profesional!

Centrul Republican al Voluntarilor (RVC) - cel mai mare centru de resurse de voluntariat din Moldova. Echipa RVC oferă susținere profesională voluntarilor și le oferă posibilitatea de a obține cunoștințele necesare pentru activitatea de voluntar. Prin intermediul proiectelor sociale și acțiunilor de voluntariat, voluntarii soluționează nevoile societății, infrastructurii urbane și mediului înconjurător. Centrul este acreditat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

De la înființarea sa în 2014, RVC a devenit o platformă cheie pentru toți cei care doresc să contribuie la societate prin activități de voluntariat. 

Misiunea noastră

- Promovarea valorilor personale, familiale și sociale prin implicarea în proiecte de voluntariat.

- Formarea unei imagini pozitive în Moldova a voluntariatului profesional pe termen lung printre toate categoriile de vârstă ale populației.

- Networking-ul, dezvoltarea relațiilor de parteneriat și unirea organizațiilor prin implementarea proiectelor sociale și a acțiunilor de voluntariat.

- Oferirea posibilității de dezvoltare a inițiativelor, însoțirea și sprijinul pe toate etapele implementării lor.

RVC - este un centru de resurse orientat către formarea culturii voluntariatului profesional în Republica Moldova, subliniind importanța valorilor personale, familiale și sociale.

În anul 2019, în cadrul Festivalului Anual Republican de Voluntariat din Moldova, RVC a ocupat locuri fruntașe în categoriile: „Cea mai bună organizație de voluntariat din Moldova” și „Cel mai bun promovator al voluntariatului prin multimedia”.

În 2023, în cadrul concursului "Gala Voluntarului", organizat de Centrul Municipal de Tineret și Primăria orașului Chișinău, RVC a ocupat, de asemenea, primul loc în categoria "Cea mai activă organizație de voluntariat" din Chișinău, iar coordonatorii noștri au ocupat primele locuri în categoriile "Coordonatorul anului 2023".

În cei zece ani de existență, RVC continuă să se dezvolte și să nu se limiteze la realizările anterioare, implicându-se activ nu doar în ajutorarea comunității, ci și în rezolvarea nevoilor urbane. Toate proiectele sunt orientate către grupuri țintă constante, cărora voluntarii RVC le oferă ajutor.

Proiectele includ diferite direcții atât în formate online, cât și offline

 • Proiectul “Originile Milosteniei”: Socializarea persoanelor în vârstă singure, susținere personală și în grup, inițiative online, îngrijire la domiciliu, programe educaționale pentru perechi "vârstnic-voluntar".
 • Proiectul "Call Center": susținere informațională, convorbiri telefonice, apeluri video în grup, felicitări de sărbători.
 • Sprijinirea copiilor din grupuri vulnerabile și a familiilor cu mai mulți copii, acțiuni caritabile;
 • Păstrarea istoriei și culturii poporului evreu: expoziții de fotografii, filme documentare, interviu;
 • Organizarea evenimenelor de amploare pentru dezvoltarea culturii voluntariatului;
 • Inițiative ecologice, îmbunătățirea infrastructurii orașului, susținerea animalelor din azile;
 • Proiecte de parteneriat cu biblioteci, grădinițe de copii, spitale, școli, muzee, organizații sportive și alte instituții;
 • Proiecte și seminare educaționale pentru studii, motivație, mulțumirea și cunoașterea voluntarilor. 
 • În anul 2020, pe timpul pandemiei a apărut departamentul “Voluntariatul online”, actual până în ziua de azi.
 • Siguranța alimentară - oferirea produselor alimentare participanților grupurilor vulnerabile. 
 • Deja de doi ani este deschis grupul de voluntari de urgență în situații de criză: începând cu anul 2022 pentru a ajuta refugiații din Ucraina, iar începând cu anul 2023 - pentru a oferi suport telefonic persoanelor în vârstă din Israel. 

Voluntariatul este pentru tine! Alătură-te proiectelor RVC!

Devino voluntar!