Ziua Faptelor Bune 2024 în Moldova

Pe 14 aprilie 2024, în Republica Moldova, a avut loc pentru a noua oară Ziua Faptelor Bune sub sloganul "Dezvăluie-ți superputerea!"

Ziua Faptelor Bune Moldova a reunit de multe ori oameni cu dorința de a crea schimbări pozitive în societatea noastră. În acest an, 9900 de voluntari din 125 de localități ale țării, reprezentând 250 de organizații și instituții, s-au alăturat faptelor bune.

Au fost realizate 255 de acțiuni, orientate către îmbunătățirea mediului înconjurător, ajutorarea copiilor și familiilor din grupuri vulnerabile, susținerea persoanelor în vârstă și a animalelor, amenajarea infrastructurii urbane, campanii informative, precum și acțiuni dedicate unui stil de viață sănătos, educației și conservării patrimoniului cultural.

Cele mai populare domenii de ajutor în acest an au fost: ecologia - 80 de acțiuni, acțiuni în instituțiile de învățământ - 31, ajutor pentru copii și familii din grupuri vulnerabile - 30 de acțiuni voluntare. Cele mai multe acțiuni au fost organizate în municipiul Chișinău - 72 de acțiuni, iar în raionul Fălești au avut loc 21 de acțiuni, satisfăcând diverse nevoi ale societății.

Mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri, printre care Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Cooperarea Elvețiană în Moldova, Comunitatea Voluntarilor JDC, Alvia Grup, Pegas Terrace & Restaurant, Porsche Center Moldova, Gastrobar, Orhei-Vit, pentru sprijinul lor neprețuit în anul 2024.

Vrem să mulțumim și tuturor partenerilor evenimentului, datorită cărora voluntarii au avut posibilitatea să primească produse promoționale de marcă, materiale pentru desfășurarea acțiunilor voluntare, transport și ajutor alimentar pentru beneficiari: Primăria Chișinău, Box Catering, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, PartyStore.md, Rainbow Publishing House, Lukoil Moldova, Vitanta, Motion Technology, Dacia Marin, Fundația Nicolae Sulac, Aerotur Moldova, Birovits.md, Caparol, Jacobasan, Pastas, Mr. Kebab, Brew Coffee, Cafea La teatru, Hiora, Parcul Dendrariu, Eco Paradis, Furnaki Bakery, FruitBOX, Papa's Greens, Smarta-as, Veloxi Grup, Pet Shop.

Partenerii media ai evenimentului: Partenerul media general Point, Știri, Sporter. Și mulți alții: Novoe Radio, Cinema 1, newsmaker.md, diez.md, linella, Grupul de Transport Municipal, Regia Transport Electric Chișinău, locals, Radio Vocea Speranței.

La deschiderea oficială a Zilei Faptelor Bune 2024, am salutat solemn toți participanții și partenerii. Nicolai Railean - Director de programe JCC KEDEM, CEO RVC, director al comitetului de organizare a Zilei Faptelor Bune în Moldova și Iulia Barbăneagră - manager RVC și lider al Zilei Faptelor Bune în Moldova - Reprezentanți ai organizațiilor partenere și-au exprimat urările către voluntari și i-au susținut în eforturile lor la viitoarele acțiuni:

- Marcel Marin - Șef Direcție Tineret - Ministerul Educației și Cercetării

- Natalia Furtuna - reprezentant al Biroului de Cooperare Elvețian, în cadrul grantului Volunteer School Hub

- Alla Bolbochanu - director al filialei JDC din Moldova

- Valeria Clim - reprezentant al Porsche Center Moldova

- Romanskaia Oksana - director al rețelei de restaurante Gastrobar Live Kitchen

Ca semn de recunoștință, am acordat diplome tuturor partenerilor, datorită cărora evenimentul a devenit posibil. Înainte de fiecare acțiune voluntară, este necesară o încălzire bună! Echipa platformei de tineret Haverim i-a ajutat pe toți să se încarce cu energie pozitivă prin dansuri pe tot parcursul zilei!

Între orele 10:00 și 17:00, în întreaga țară au avut loc diverse evenimente: de la colectarea de hârtie la organizarea de activități pentru copii pentru a le asigura mâncare și ajutor în azilurile de bătrâni. Pe strada pietonală, această zi a fost, de asemenea, plină de evenimente: desfășurarea de ateliere creative (la care au participat 150 de copii), acțiuni de donare de sânge (76 de persoane au donat sânge) și de testare pentru HIV (178 de teste efectuate), precum și distracții vesele pentru copii oferite de animatorii de la Party Store. După acțiunea voluntară, toți voluntarii din Chișinău au primit cutii da la compania Pegas Terrace & Restaurant cu prânz pentru a-și recăpăta puterile înainte de închidere. Și în seara aceea, voluntarii au primit diplome, iar coordonatorii și logistiștii au primit mulțumiri din partea întregii echipe a comitetului de organizare a Zilei Faptelor Bune. Această zi a fost o amintire luminoasă că fiecare dintre noi poate deveni un erou făcând bine. Mulțumim fiecăruia dintre cei care s-au alăturat acestui eveniment de neuitat!

În plus față de evenimentele Zilei Faptelor Bune 2024, suntem încântați să anunțăm lansarea unui concurs online pentru organizațiile din Moldova, care va oferi oportunitatea organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și grupurilor de inițiativă să-și demonstreze activitatea voluntară. Participanții trebuie să pregătească și să posteze pe TikTok videoclipuri ale acțiunilor lor, folosind hashtag-ul #ZiuaFaptelorBune2024 și etichetând contul @rvc.center.

Urmăriți concursul în perioada 29 aprilie - 12 mai 2024. Apoi, pe 15 mai, echipa RVC va evalua toate lucrările care respectă condițiile concursului. Organizația al cărei videoclip va aduna cele mai multe aprecieri va fi premiată. Aceasta este o șansă unică de a arăta importanța muncii voluntare și impactul său asupra societății. Regulamentul concursului poate fi citit aici - https://zfb.social/reglament.pdf 

Fiți parte din eveniment în anul viitor, pentru a vă dezvălui din nou superputerile și pentru a contribui la binele comun!