Succesele voluntarilor RVC în FEBRUARIE

Februarie este o lună scurtă, dar foarte ocupată pentru Centrul de Voluntariat RVC.

Proiecte de brainstorming pentru copii și familii

Brainstorming este o întâlnire de generare de idei noi și de rezolvare a problemelor existente. Echipa de voluntari de la întâlnire a putut să facă brainstorming nevoile în rândul familiilor aflate în risc, precum și al copiilor rămași fără părinți. Voluntarii au reușit să schițeze 5 proiecte care pot fi lansate în viitor și vor ajuta familiile și copiii să se dezvolte în direcții noi și să țină la curent cu informațiile utile. Ne propunem să acordăm sprijin și asistență educațională școlilor-internat din municipiul Chișinău, precum și Grădiniței Savivon. Datorită voluntarilor noștri, vom depăși toate dificultățile și vom obține un mare succes.

Training cu un psiholog pentru voluntari pentru copii

La RVC sunt organizate sesiuni lunare de instruire cu un psiholog, care le permite voluntarilor să dobândească cunoștințe utile care îi pot ajuta să desfășoare activități de voluntariat sau pentru propria lor viață. Tema ultimei întâlniri a fost viața în timpul pandemiei, precum și dificultățile care apar din cauza trecerii frecvente de la offline la online și invers. Psihologul nostru Lina Tetyusheva a împărtășit participanților exerciții speciale care vă pot ajuta să nu deprimați și să rămâneți mereu alert și puternic. Tot la întâlnire, participanții și-au împărtășit dificultățile și s-au ajutat reciproc să le rezolve. Este atmosfera prietenoasă care ajută să fii mereu pe linia de plutire, așa că voluntarii apreciază cu adevărat timpul petrecut împreună.

Apeluri cu felicitări din 23 februarie și o livrare festivă.

RVC este o oportunitate excelentă pentru fiecare voluntar de a găsi ceea ce îi place și de a face fapte bune. În cinstea sărbătorii din 23 februarie, voluntarii noștri i-au felicitat telefonic pe bărbații HESED de Ziua Apărătorului Patriei și le-au urat sănătate, viață lungă și inspirație. De asemenea, în cinstea sărbătorii, 15 apărători în vârstă au primit mici cadouri gustoase și utile cu cărți poștale tematice de către voluntari, care i-au înveselit pe toată lumea.

Sună pe bătrâni din Ucraina

În această perioadă dificilă pentru toată lumea, voluntarii noștri au arătat cât de mult sunt pregătiți să ajute și să dea emoție oamenilor care au atât de multă nevoie. Începând cu 25 februarie, telefoanele din Call Center nu încetează să tacă. În fiecare zi, zeci de voluntari răspund solicitărilor de ajutor, vin și sună clienții HESED, bunici lăsați singuri în toată groaza. Într-o perioadă scurtă de timp, am reușit să ajungem la peste 1.500 de bătrâni, mulți dintre ei spunând cuvinte de recunoștință că sunt amintiți și încearcă să îi ajute. La urma urmei, sprijinul, chiar și cuvintele, pot crea un mare miracol.

Training cu un psiholog al voluntarilor din proiectul „Origine Milei”

Pe 2 februarie, în cadrul proiectului „Origine Milei”, am avut o pregătire psihologică cu Lyudmila Semina-Gitsu offline. În această seară, voluntarii noștri au făcut cunoștință cu o tehnică specială de „împământare” care ne readuce la starea „aici și acum”, care reduce semnificativ anxietatea și stresul. Lyudmila i-a cufundat pe voluntari într-o stare de meditație, care i-a relaxat și i-a repornit ușor pe participanții la antrenament.

La finalul întâlnirii noastre, voluntarii au recunoscut că uneori au nevoie doar de o astfel de repornire și vor împărtăși noi cunoștințe cu secțiile lor, precum și rudelor și prietenilor.

Livrare telefoane mobile

Voluntarii RVC continuă să introducă persoanele în vârstă în lumea tehnologiilor înalte. Livrăm și instruim persoanele în vârstă să folosească smartphone-urile și să se conecteze la activități online și programe ale centrelor de voluntariat. De asemenea, vârstnicii singuri vor avea posibilitatea de a comunica cu rudele și prietenii lor prin apeluri video, iar voluntarii vor fi mereu în legătură și vor veni în ajutor.

Ne vedem online!

„Amintirea trecutului”

„Cel mai bun mod de a cunoaște istoria este să o întâlnești față în față.”

Centrul Republican de Voluntariat organizează anual întâlniri „Remembering the Past”. Numele proiectului vorbește de la sine — oamenii împărtășesc povești de viață, amintiri și transmit astfel informații neprețuite generației moderne. Fiecare conversație are ca scop familiarizarea cu istoria, soarta martorilor oculari ai acelor ani groaznici. Așa onorăm memoria tuturor celor care au suferit și au murit în timpul Holocaustului.

În ciuda situației epidemiologice dificile din țară, întâlnirea de urgență „Remembering the Past” a avut loc cu succes în 2022.

Pe 6 februarie, proiectul a fost transmis în direct. A fost format din mai multe blocuri și a unit toate generațiile: o conversație cu un participant la acele evenimente teribile cu Iosif Davidovich Belous, fost prizonier al ghetoului Râbnița, și acum președintele Asociației foștilor prizonieri ai ghetourilor și lagărelor de concentrare din Moldova, un interviu cu familia Gubenko (Lyudmila și fiica ei Amelia, 11 ani) care au împărtășit povestea de viață a bunicii și străbunicii lor în ghetoul Rîbnița. La final, tuturor telespectatorilor transmisiunii în direct li sa oferit o vizionare în comun a unui film documentar bazat pe amintirile bătrânilor care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost important pentru noi să auzim, să vedem o Persoană care a supraviețuit acestor evenimente și a privit Viața într-un mod diferit, precum și

Nu înseamnă că tânăra generație este interesată și păstrează memoria bunicilor care au supraviețuit Holocaustului. Dorim să menționăm că povestea lui Faina și Zinaida Gubenko a fost prezentată în antena de către fata Amelia, care are doar 11 ani, dar a fost important pentru ea să povestească despre ea unui public larg. Este important pentru noi să trăim pentru a ne aminti!

Peste 60 de voluntari și clienți HESED din Chișinău, Bălți, Râbnița s-au alăturat transmisiunii în direct pe pagina oficială de Facebook RVC și pe platforma ZOOM. Împreună am susținut personajele principale ale întâlnirii, care au vorbit despre viața din timpul Holocaustului de pe teritoriul Moldovei, făcând referire la propriile amintiri și poveștile rudelor lor. Cu toții ne-am gândit din nou la cum, în ciuda încercărilor incredibile ale sorții, să păstrăm Omul în noi înșine și, în același timp, pacea pe Pământ, indiferent de ce!

Seminar educativ pentru voluntari ai proiectului „Origine Milei” Chișinău, Bălți, Râbnița.

În perioada 26-27 februarie s-a desfășurat un seminar educațional pentru voluntarii din proiectul „Sursele Milei” la Chișinău, Bălți, Rîbnița, care fac primii pași în voluntariat. Scopul seminarului a fost să dezvăluie capacitățile fiecărui participant, să-și găsească locul în proiect, să se familiarizeze cu voluntari deja experimentați și să obțină răspunsuri la cele mai presante întrebări despre lucrul cu persoanele în vârstă. La seminar au participat 30 de persoane. Credem că toate informațiile primite își vor da rezultate și noi voluntari după ceva timp își vor împărtăși experiența și vor transfera cunoștințele.

Livrarea telefoanelor mobile la secțiile HESED.

La începutul lunii februarie, voluntarii au livrat telefoane secțiilor Hesed din Bălți și satele din jur. Clienții Hesed stăpânesc cu succes noile echipamente și se alătură programelor online cu plăcere, iar voluntarii sunt mereu gata să-i ajute și să facă față împreună dificultăților care apar la utilizarea gadgeturilor.

Felicitări voluntarilor pe 23 februarie

Cel mai recent, cei mai activi voluntari din Bălți au primit un cadou în cinstea zilei de 23 februarie! Ursul Sergey și Groysman Yefim dedică mult timp secțiilor lui Hesed și nu le refuză niciodată ajutorul pe care îl pot. Ajutor, sprijin este ceea ce este atât de necesar în lumea noastră.