Succesele voluntarilor în OCTOMBRIE

În fiecare lună, rezumăm activitatea Centrului de Voluntariat, reunind toate rezultatele și realizările echipei noastre.

De exemplu, voluntarii Centrului au susținut cursuri creative și lecții de engleză pentru copiii grădiniței SEVIVON. De câteva luni, voluntarii noștri lucrează la proiecte care vizează educarea copiilor în grădinița evreiască „SEVIVON”. Colaborăm cu grădinița de mai bine de un an, ei se alătură adesea campaniilor noastre, în special, campania Bring Joy.

Voluntarii noștri îi învață săptămânal pe copiii grupului pregătitor diverse stiluri de dans, inclusiv dansuri moderne evreiești, dezvoltându-le plasticitatea și capacitatea de a simți muzica. Și, desigur, nu avem doar proiecte mobile pentru copii. După cum știm, cunoașterea limbilor străine poate duce la rezultate bune în viitor. Așa că au fost cursuri pentru a învăța engleza într-un mod ludic. În clasă, copiii se joacă, urmăresc desene animate și cântă melodii în limba engleză. Profesorii și administrația grădiniței sunt foarte recunoscători pentru cooperarea noastră și acceptă cu plăcere idei noi de la noi.

Datorită noilor voluntari și ideilor lor proaspete, avem un nou proiect în direcția lucrului cu copiii — „Active Weekend”. Acesta își propune să organizeze întâlniri săptămânale în care copiii de la 7 la 10 ani să petreacă timp și să se relaxeze.

În timpul săptămânii merg la școală, la diverse cursuri și cercuri, unde primesc o mulțime de informații noi.

Acest proiect vă permite să învățați prin jocuri, vizionarea videoclipurilor și a desenelor animate fără a cheltui multă energie pe el. La întâlnirile noastre, copiii, împreună cu voluntari, fac aplicații, desenează în diverse tehnici. Am adăugat și diverse activități la proiect. Participanții învață dansuri evreiești și, cu ajutorul jocurilor de societate, învață istoria și cultura sărbătorilor evreiești.

Un proiect de lungă durată al Centrului este „Școala gata”. Pregătirea copiilor pentru școală este o activitate care nu își pierde relevanța, deoarece în fiecare an copiii merg în clasa întâi și este important pentru părinți să înceapă drumul școlar cu cunoștințe de bază. În septembrie, am lansat din nou proiectul School Ready, în care voluntarii noștri îi învață pe copii de 5-6 ani cunoștințele de care vor avea nevoie la școală. Cursurile se țin într-o formă interactivă, copiii învață numere, litere, în curând vor începe să învețe adunarea și scăderea și, bineînțeles, vor învăța să citească, astfel încât să poată citi basme pentru ei înșiși și să nu-și întrebe părinții.

Părinții sunt fericiți că avem un astfel de proiect și că copiii lor pot învăța lucruri noi aici.

Desigur, nu uităm de pregătirea voluntarilor Centrului. Așadar, în octombrie, am desfășurat 2 supravegheri cu psihologul proiectului Call Center, precum și un training pentru voluntari ai direcției Informare cu psihologul L. Semina-Gitsu, unde am discutat tema stresului. În procesul de apelare, voluntarii se confruntă cu circumstanțe neprevăzute — acestea sunt informații pe care le aud de la clienți: despre boli, moartea rudelor, probleme de zi cu zi. Am discutat cum să ascultăm aceste informații fără să ne facem rău, cum să ieșim dintr-o stare de stres după astfel de apeluri, cum să ne comportăm cu un client.

În octombrie, direcția „ORIGINIILE MILUUI” lucrează activ la proiectul CHISINAU CENTURY of the 20th Century, al cărui scop este păstrarea memoriei și transferul cunoștințelor din generație în generație.

În timpul muncii voluntarilor și a persoanelor în vârstă, se formează cupluri, se organizează excursii comune prin oraș, întâlniri educaționale și excursii la teatru.

După cum a demonstrat experiența, dinamica pozitivă și feedback-ul bun din partea vârstnicilor și voluntarilor se manifestă prin întâlniri comune de grup, în cadrul cărora se nasc adesea noi cunoștințe.

Seniori și voluntari au vizitat:

— Piesa „Salutări din lumea cealaltă”. Evenimentul a devenit posibil datorită asistenței gratuite a Teatrului Dramatic. Cehov, care a oferit 15 bilete pentru bătrâni.

— Tur al orașului cu troleibuzul, susținut de Direcția Transporturi Municipale, la care au participat peste 25 de bătrâni și 10 voluntari.

— O excursie la galeria de arta, tema vizitei este „Creativitatea locuitorilor capitalei”. Mulțumită partenerilor — Muzeul de Arte al Republicii Moldova — au vizitat turul 15 vârstnici și 3 voluntari.

Seminar „Originile milei”

O dată la trei luni, seminarele educaționale pentru voluntari sunt organizate în mod tradițional în direcția muncii cu persoanele în vârstă. În urma analizei nevoilor voluntarilor, s-a dovedit că comunicarea și schimbul de experiență cu cei ca ei este foarte importantă pentru ei, așa că am pus mare accent pe acest lucru.

La program a participat un lector invitat, specialist în frumusețe cu peste 25 de ani de experiență, proprietarul companiei LOYAL – Margarita Deorditsa. Margarita a susținut o sesiune DESPRE IUBIREA PENTRU TINE, unde am aflat despre îngrijirea părului. Participanții au discutat despre principalele probleme ale îngrijirii părului și au primit sfaturi de frumusețe. Voluntarii au pus și întrebări pe această temă.

Desigur, seminarul nu a fost complet fără iubitul nostru psiholog Lyudmila Semina-Gitsu. S-a vorbit cu ea despre nevoile actuale ale persoanelor în vârstă și despre cum să le identifice. Ei au remarcat importanța construirii granițelor personale ale voluntarilor și modalități de a le extinde.

Să nu uităm de zilele noastre de naștere! Luna aceasta, voluntarii, prin telefon, au felicitat 85 de persoane cu ocazia zilei de naștere.