Succese de voluntariat OCTOMBRIE 2021
Luna aceasta am început lecțiile proiectului „Cum funcționează?” Proiectul se desfășoară online, dar acest lucru nu împiedică participanții să se înscrie la cursuri. Prima întâlnire a fost o cunoștință, toți participanții și-au amintit unul de celălalt, iar cei care nu erau familiarizați și-au găsit prieteni noi. Tema întâlnirii a fost cunoașterea telefonului. Voluntarul nostru a povestit cum oamenii comunicau și transmiteau informații între ei pe distanțe lungi și a vorbit, de asemenea, despre epoca telefoanelor, de la dispozitive uriașe care nu au fost ridicate până la smartphone-uri moderne, pe care aproape toată lumea le are astăzi. Educația este o etapă importantă în viața fiecărui voluntar, deoarece la astfel de întâlniri participanții noștri primesc noi cunoștințe pe care le pot folosi în viitor. La trainingul nostru, voluntarii s-au familiarizat cu tema managementului timpului și distribuirii eficiente a timpului. Fiecare voluntar a învățat să-și împartă sarcinile pe zi și pe săptămână pentru a observa un rezultat pozitiv la sfârșitul unei anumite perioade. Datorită întâlnirii noastre, fiecare participant va putea acum să rezolve calitativ și mai multe probleme. Pe 3 octombrie, Centrul Republican de Voluntariat a sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice Online. Voluntari și seniori din 3 orașe s-au întâlnit la forumul online It-Ded.
Astfel de întâlniri au devenit deja o bună tradiție anuală, astăzi geografia acestui eveniment a devenit mai largă — orașele Bălți și Rîbnița ni s-au alăturat. 3 ore de forum au trecut neobservate într-o mare companie prietenoasă, am reușit să conectăm peste 50 de participanți!
Programul a fost bogat și interesant pentru toate vârstele: am vorbit despre frumusețe, gimnastică de remediere, valorile familiei și am auzit direct povestea familiei de la Damaskina N.
Ne exprimăm profunda recunoștință lectorilor voluntari din 3 orașe: Tatiana Skorokhod, Bălți, P. Sobolev, Rîbnița, R. Safronova, Chișinău.
La finalul forumului, arborii genealogici au fost prezentați în infografica a 2 vârstnici din Chișinău — participanți la proiectul de voluntariat „Arborele genealogic”.
În timpul forumului, toată lumea a avut ocazia să pună întrebări lectorilor, am aflat despre secretele păstrării frumuseții acasă, cum să ne păstrăm sănătatea fără a pleca de acasă și, de asemenea, ne-am familiarizat cu ciclul vieții evreiești din cărți poștale vechi pregătite de R. Safronova.
Mulțumesc mult tuturor celor care au participat la acest eveniment important și foarte interesant.
Pe 17 octombrie, în cadrul proiectului „Originile milei”, împreună cu echipa EKTs KEDEM, voluntarii noștri au participat la turul pietonal „Chișinăul evreiesc” În razele soarelui de toamnă, am vizitat multe interesante și străvechi. locuri cu o istorie a creației foarte uimitoare. Printre altele, am aflat despre talentații arhitecți evrei care au locuit pe teritoriul Moldovei și și-au pus amprenta asupra formării culturii și moștenirii orașului și poporului nostru. După excursie, voluntarii, împreună cu coordonatorii de proiect, s-au întors la RVC, au făcut schimb de impresii la un ceai cald și delicii.
La începutul lunii octombrie, proiectul School of Repair a primit o cerere de reparare a canapelei. S-a lăsat mult. Totul ar fi bine, dar aplicația a ajuns la Strășeni. Acest lucru i-a derutat puțin pe voluntari, pentru că lucrăm doar în interiorul Chișinăului, iar Strășeniul în afara lui. Dar coordonatorul proiectului, Artem Stolyarenko, nu a văzut niciun obstacol în acest sens. A găsit rapid și eficient transport și doi voluntari — Janis Bratanov și Pavel Teshu — care s-au apucat de această afacere. Voluntarii au mers la Strășeni, au luat canapeaua veche de la bătrâni, au transportat-o la biroul „Școlii de Reparație”, unde au schimbat interiorul uneia dintre părțile canapelei și au adus-o înapoi. Totul a durat aproximativ 9 ore. Din fericire, munca nu a fost făcută în zadar. Nina Zinovievna a fost foarte încântată, pentru că acum se simțea din nou confortabil și moale să se întindă pe canapea și să se uite la programele ei preferate la televizor.
Primele zile ale lunii octombrie ne încântă cu vreme bună și zile luminoase pentru evenimente! Pe 3 octombrie, un grup de voluntari a vizitat strada Yuri Kharmelin Roz. Am urmărit împreună piesa „Doi pe leagăn” în regia lui E. Bognibov despre relațiile umane delicate. Au trecut 2 ore pe neobservate, pentru că publicul a empatizat cu personajele, iar leagănul emoțional s-a legănat în sus și în jos. Nimeni nu a rămas indiferent, pentru că povestea este despre sentimente, despre ceea ce aproape toată lumea a trăit măcar o dată, indiferent de vârstă. Bravo artiștilor și regizorului! Suntem recunoscători conducerii GMDT „De pe strada Roz numită după Yu. Kharmelin” pentru oportunitatea de a petrece prima duminică a lunii octombrie într-o atmosferă caldă și sinceră.
Voluntariatul este în primul rând pentru suflet!
În perioada 8-10 octombrie, s-a desfășurat mult așteptatul seminar educațional privind planificarea VC Training pentru echipa RVC și coordonatorii proiectelor de voluntariat din Bălți și Râbnița. În trei zile, am însușit multe subiecte: — Educația evreiască wCu un educator evreu Reveka Safrona — team building, managementul timpului cu un psiholog și traineri de afaceri Lyudmila-Semina Gitsu — s-au inspirat din proiectele de succes ale colegilor noștri din Comunitatea de Voluntariat din Ucraina, au început să lucreze cu voluntarii împreună cu mentorul nostru Liora Arnon, a analizat activitatea RVC și a dezvoltat idei pentru 2022. Pentru coordonatori, după o muncă productivă, am susținut un interesant master class despre desenul cu vin, a cărei tehnică o putem folosi în viitor pentru munca de proiecte. Dorim să mulțumim partenerilor noștri principali Joint pentru oportunitatea de a conduce seminarul și partenerilor suplimentari de Ziua Faptelor bune. Pe 22 octombrie, la Rîbnița a avut loc un Shabat online, în cadrul proiectului „Origins of Mercy”. Era foarte confortabil și atmosferic. Voluntarul Lilia Braga a aprins lumânări și a citit binecuvântări, iar Vita Kameneva le-a prezentat invitaților întâlnirii conținutul capitolului „Vayer”. Am vorbit despre ospitalitatea lui Avraam, despre cum strămoșii noștri s-au grăbit să facă fapte bune, despre orașele Sodoma și Gomora, despre nașterea lui Isaac și izgonirea lui Ismael și multe altele. Participanții au fost de acord că capitolul conține multe lecții pentru noi citind Tora. Mulțumesc foarte mult voluntarilor din Rybnitsa pentru starea de spirit creată astăzi! Shabbat Shalom!