Seminarul "Școala Voluntarului"

În perioada 26-28 iulie a avut loc seminarul educațional pentru voluntarii lucrului cu vârstnicii

Departamentul "Originile Milosteniei" în RVC reprezintă o parte importantă a activității centrului. Datorită proiectelor din această direcție, se soluționează nevoile persoanelor în vârstă, are loc socializarea acestora, precum și dezvoltarea voluntariatului printre persoanele vârstnice.

În perioada 26-28 iulie a avut loc seminarul educațional "Școala Voluntarului", la care au participat 45 de voluntari care lucrează cu persoanele în vârstă. La seminar au participat voluntari din Chișinău, Bălți, Tiraspol și Rîbnița. Fiecare dintre participanți a dobândit cunoștințe noi în lucrul cu persoanele în vârstă și a avut ocazia să facă schimb de experiență în cadrul proiectelor.

Pe parcursul celor trei zile ale seminarului, participanții au luat parte la sesiuni educaționale alături de coordonatori și lectori invitați. Una dintre temele cheie a fost demența și lucrul cu persoanele care suferă de această boală. Voluntarii au discutat importanța socializării persoanelor în vârstă. De asemenea, teme importante ale seminarului au fost managementul timpului, planificarea, lupta cu stresul și epuizarea. Participanții au învățat despre metode care ajută la evitarea epuizării în procesul activității de voluntariat.

În plus, în cadrul sesiunilor educaționale, voluntarii au discutat despre munca în echipă și soluționarea conflictelor. Acest lucru este esențial, deoarece una dintre tendințele moderne ale voluntariatului este munca în echipă, nu cea individuală.

Pe lângă partea educațională, programul seminarului a inclus și activități de seară. Voluntarii s-au transformat în adevărați detectivi, investigând „infracțiuni”. În cadrul jocului de tip quest, i-au întâmpinat actori care interpretau roluri ale unor persoane în vârstă din diverse opere literare. Sarcina voluntarilor a fost să rezolve problemele legate de lucrul cu diferite categorii de persoane în vârstă, pe baza cunoștințelor dobândite la seminar.

Seminarul "Școala Voluntarului" a reprezentat un pas important în dezvoltarea voluntariatului între diferite generații și în consolidarea abilităților de lucru cu persoanele în vârstă.