Liderii RVC și VC FSU au participat la conferințele internaționale ale voluntarilor din Abu Dhabi.

În acest an, luna octombrie la Abu Dhabi a devenit o lună dedicată conferințelor pe tema leadershipului .

În acest an, luna octombrie la Abu Dhabi a devenit o lună dedicată conferințelor pe tema leadershipului în cadrul mișcării mondiale de voluntariat. Între 23 și 29 octombrie, acolo au avut loc trei evenimente majore.

Primul dintre acestea a fost Conferința Internațională pentru liderii organizațiilor de voluntariat, organizată de International Association for Volunteer Effort (IAVE). IAVE este singura organizație internațională care reunește lideri ai organizațiilor de voluntariat, companii și ONG-uri pentru a sprijini eforturile voluntarilor din întreaga lume și pentru a încuraja activitățile umanitare. Anul acesta, la conferința organizată de IAVE au participat aproximativ 85 de lideri ai organizațiilor de voluntariat din 65 de țări.

Al doilea eveniment important și de amploare a fost Conferința Mondială a Voluntarilor (World Volunteer Conference - WVC), care se organizează o dată la doi ani. La aceasta au participat aproximativ 1.000 de persoane din 95 de țări. Evenimentul a fost dedicat organizațiilor de voluntariat, coordonatorilor acestora și persoanelor care conduc diverse proiecte de voluntariat.

A treia conferință, dedicată leadershipului în organizațiile de voluntariat, a fost GDD Leaders Conference sau Conferința Liderilor Good Deeds Day.

Reprezentanții RVC și ai Volunteer Community FSU, Nikolai Railean și Nichita Perunov, au participat la toate cele trei conferințe, nu doar pentru a învăța din experiența altor organizații de voluntariat, dar și pentru a împărtăși proiectele lor implementate cu succes. Unul dintre acestea a fost proiectul „Healthy Vitamin Box”, care vizează ajutorarea celor nevoiași prin colaborarea durabilă cu producătorii locali de alimente și prin consolidarea comunității.

Prezentarea la GDD Leaders Conference a fost dedicată experienței RVC în organizarea Zilei Bunelor Fapte în Moldova. Centrul de Voluntariat RVC colaborează cu GDD din 2016. Parteneriatul a început după ce centrul a preluat organizarea Zilei Bunelor Fapte în Moldova. De atunci, echipa RVC a devenit un participant constant la conferințele și întâlnirile internaționale de voluntariat.

„RVC a muncit mult timp pentru a-și găsi locul printre organizațiile implicate în mișcarea globală de voluntariat. La începutul anului 2022, centrul nostru a primit invitația de a deveni membru IAVE și am acceptat această propunere. Așa a început colaborarea noastră și schimbul de experiență. La început, au fost întâlniri online, în cadrul cărora am învățat unii de la alții despre cum să gestionăm situațiile de criză”, a subliniat Nicolai Railean.

În aceste conferințe și prin acest parteneriat, RVC a continuat să-și împărtășească realizările și să învețe din cele mai bune practici internaționale, consolidând astfel mișcarea de voluntariat din Moldova și nu numai. Voluntariatul este o cale de a construi punți între oameni și de a contribui la crearea unei lumi mai bune, iar RVC se angajează în continuare să inspire și să sprijine voluntarii din toată lumea.

Participarea la conferință a oferit o oportunitate de a aduna o mulțime de idei noi și de a învăța din experiențele altor organizații de voluntariat. De exemplu, am descoperit cum se poate organiza activitatea cu voluntarii în diferite domenii și în diferite situații. Având în vedere că la GDD Leaders Conference au participat aproximativ 85 de reprezentanți din 65 de țări, conferința a devenit și o oportunitate valoroasă de a înțelege cum lucrează voluntarii în diverse colțuri ale lumii, pe continente diferite.

Pe lângă noile cunoștințe și experiență, vorbitorii de la RVC au menționat că s-au întors și cu idei pentru noi proiecte ale centrului. „Vom continua colaborarea cu multe organizații de voluntariat — asta este sigur. Am schimbat contacte cu mulți dintre participanți și suntem convinși că vor fi create noi proiecte comune”, a subliniat Nikita Perunov.

Voluntariatul este o cale prin care învățăm nu doar să dăruim, dar și să primim: cunoaștem alți oameni, alte culturi și modalități de a contribui la comunitățile noastre. Participând la aceste conferințe internaționale, RVC nu doar că își consolidează legăturile globale, dar inspiră, în același timp, noi modalități de a acționa local pentru a aduce schimbări pozitive. Aceste întâlniri sunt o adevărată lecție de solidaritate, unitate și speranță pentru un viitor mai bun, unde fiecare dintre noi poate face o diferență.