Interviu cu liderul Zilei Faptelor Bune

Am stat de vorbă cu Iulia despre campania de voluntariat, care de la an la an devine o mișcare de responsabilitate socială la scară largă.

Interviu cu liderul Zilei Faptelor Bune: Dezvoltarea Mișcării Voluntarilor din Moldova

Faceți cunoștință cu lideru părții moldovenești a proiectului internațional de voluntariat Ziua Faptelor Bune – Iulia Barbăneagră. Am stat de vorbă cu Iulia despre campania de voluntariat, care de la an la an devine o mișcare de responsabilitate socială la scară largă.

Întrebare: Povestește-ne despre cunoștința ta cu Ziua Faptelor Bune

Răspuns: În 2016, când Ziua Faptelor Bune a venit în Moldova din Israel, a fost o adevărată noutate Existau deja 300 de voluntari și 15 coordonatori de acțiuni, printre care mă număram și eu. Prima mea acțiune în cadrul Zilei Faptelor Bune a fost să vopsesc un teren de joacă la grădinița nr. 68.

Întrebare: Cum s-a dezvoltat mișcarea "Doing Good" în Moldova?

Răspuns: În fiecare an deveneam din ce în ce mai mulți. Am trecut dincolo de organizarea evenimentului doar la Chișinău, atrăgând participanți din alte localități ale Moldovei. Timp de 9 ani, harta noastră a Ziua Faptelor Bune cuprinde 80 de localități ale țării.

Cum ați reușit să atrageți atât de mulți voluntari?

Răspuns: Ziua Faptelor Bune este o mare oportunitate de a face cunoștință cu voluntariatul și de a deveni parte a unei societăți responsabile social, rezolvându-i problemele. Este doar o zi, dar devine un pas spre voluntariatul pe termen lung. Datorită acestui format, unde oricine poate participa, fie că este o persoană fizică, o companie sau o organizație, am reușit să obținem sprijin de la peste 400 de organizații partenere.

Întrebare: Ce înseamnă să fii lider al Zilei Faptelor Bune?

 În echipa Good Deeds Day, reprezentanți din 110 țări sunt pe deplin responsabili pentru dezvoltarea proiectului în țările lor. În Moldova sunt eu, dar asta nu înseamnă că organizez totul de unul singur. Avem o echipă mare a Comitetului de Organizare, unde fiecare contribuie și este responsabil pentru anumite procese. Mergem împreună la conferințe de leadership, facem schimb de idei și le aducem în țara noastră.

Întrebare: Ce așteaptă Moldova în acest an?

Anul acesta suntem susținuți de parteneri mari. Datorită acestui sprijin, credem că peste 7000 de persoane vor putea experimenta bucuria voluntariatului și vor simți cum întreaga lume se unește prin fapte bune într-o singură zi. Sprijinul nostru din acest an vine din partea Swiss Cooperation Moldova și grantul nostru Volunteer School Hub, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, precum și de la partenerii noștri media generali Point / Știri și alte persoane, companii și organizații interesate.

Sperăm că toată lumea va găsi un format potrivit pentru participare și se va alătura mișcării noastre, demonstrând puterea faptelor bune și a voluntariatului.