Aproape 600 de voluntari din cinci țări s-au adunat la o conferință în Ucraina!

Conferința internațională a adunat aproape 600 de voluntari din comunitățile evreiești din Ucraina, Israel, Germania, Moldova și Statele Unite.

Conferința internațională a adunat aproape 600 de voluntari din comunitățile evreiești din Ucraina, Israel, Germania, Moldova și Statele Unite.

Evenimentul a fost organizat cu sprijin financiar din partea „Joint” (JDC), una dintre cele mai mari organizații umanitare evreiești din lume, care, de mai bine de un secol, ajută persoanele aflate în dificultate din peste 70 de țări.

„Am dorit să oferim voluntarilor o nouă motivație pentru activitatea lor, deoarece conferința noastră este un loc unde pot să se încarce cu idei noi, să interacționeze și să se sprijine reciproc”, a menționat Oksana Galkevich, directoarea programelor JDC în Ucraina.

Ucraina a fost reprezentată la conferință de voluntari din 30 de orașe, dintre care 200 au venit din regiunile de front, precum Harkov, Zaporijie, Sumî, Dnipro, Odessa și Nikolaev. Moldova a fost reprezentată de voluntarii din Centrul Voluntarilor RVC și echipa de organizatori condusă de Nicolae Railean.

Timp de cinci zile, voluntarii au avut ocazia să participe la o serie de seminarii profesionale și ateliere creative, unde au învățat cum să lucreze cu persoane vulnerabile și au avut parte de sesiuni interactive în care au descoperit mai multe despre tradițiile evreiești. Au cântat cântece tradiționale, au dansat în cercuri vesele și au întâmpinat Shabbatul cu multă energie și entuziasm.

Desigur, voluntarii și-au și regăsit echilibrul emoțional în cadrul acestei conferințe, așa cum a subliniat Dar’ya Efimenko, coordonatorul programelor educaționale și al supravegherii rețelei internaționale de voluntari Volunteer Community FSU din Ucraina. Ea a menționat că, pe lângă învățarea unor tehnici noi și a strategiilor de gestionare a stresului, un alt obiectiv important al evenimentului a fost acela de a le oferi participanților o oportunitate de a se relaxa și de a-și reîncărca bateriile. Fiind voluntar în Ucraina presupune o muncă constantă în condiții extrem de dificile, de multe ori în fața unor pericole iminente.

„Este esențial ca voluntarii să învețe să aibă grijă de ei înainte de a putea oferi sprijin celor din jur. În cadrul conferinței, am subliniat importanța auto-îngrijirii, pentru că atunci când nu ai resurse emoționale suficiente, nu vei putea ajuta eficient pe nimeni. De aceea, am organizat sesiuni de suport psihologic și ateliere pentru a-i sprijini pe participanți să facă față stresului, să-și înțeleagă și să gestioneze emoțiile. Un alt punct central al evenimentului a fost promovarea unui echilibru sănătos între muncă și odihnă, esențial pentru voluntarii care sunt în permanență expuși la riscuri și la situații solicitante,” a spus Daria Efimenko.

Conferința a fost o ocazie unică de a învăța, a reflecta și a se regăsi, iar toți participanții au plecat cu energie pozitivă și cu noi resurse pentru a-și continua misiunea de a sprijini comunitățile în care activează. Fiecare zi a fost o lecție despre solidaritate, perseverență și importanța de a avea grijă de propria stare de bine, pentru a putea fi o sprijin adevărat pentru ceilalți.

În ultima zi a conferinței a avut loc „Târgul de proiecte”, unde reprezentanții Volunteer Community din diferite colțuri ale Ucrainei și-au prezentat ideile interesante. Participanții au avut ocazia să cunoască teatrul pentru copii al organizației de caritate „Hesed Besht” din Hmelnîțkîi, să învețe la centrul „Halom Volume” din Kiev cum să facă lumânări sau să coacă prăjituri care apoi sunt donate civililor din teritoriile eliberate, sau să primească o consultație psihologică gratuită din partea centrului „Or Shalom”, care activează deja în șapte orașe ale Ucrainei.

Această „Târg de proiecte” a fost nu doar un loc de schimb de experiență, ci și o oportunitate de a descoperi noi idei care pot fi implementate în propriile comunități, consolidând în același timp legăturile între voluntari și organizațiile care își propun să îmbunătățească viața oamenilor, mai ales în aceste vremuri dificile.