Ajutor pentru refugiații din Ucraina

Stă în puterea noastră să îi ajutăm pe cei care acum sunt nevoiți să-și părăsească casele și să plece în altă țară în căutarea siguranței.

Stă în puterea noastră să îi ajutăm pe cei care acum sunt nevoiți să-și părăsească casele și să plece în altă țară în căutarea siguranței. Voluntarii fac tot posibilul pentru a-i face pe refugiați să se simtă confortabil. Pentru ei se pregătesc locuri în centrele speciale de cazare Dacia Marin și Odiseu, care s-au deschis la centrele de agrement din Vadul lui Vodă.

Aici refugiații sunt întâmpinați de coordonatori și voluntari care însoțesc oamenii 24/7: ei ajută la relocare, la transport pentru cei care se află în tranzit în Moldova, cu ajutorul umanitar. O echipă de voluntari RVC a donat pături și produse de igienă esențiale centrelor de plasament temporar.

La Chișinău funcționează acum un HUB special de distribuție al Comunității Evreiești din Republica Moldova. Centrul de voluntariat RVC și JCC KEDEM aduc aici refugiați evacuați din comunitățile evreiești ucrainene. Ei sunt escortați de la punctul de control Palanka, unde un grup operativ este de serviciu în fiecare zi. Voluntarii îi întâlnesc pe refugiați și îi ajută cu transportul la centrul temporar din Chișinău. Acolo, refugiații se pot odihni, sta câteva zile și apoi, cu ajutorul voluntarilor, merg în tranzit prin Moldova către locuri sigure.

Acum este deosebit de important ca oamenii să știe că nu sunt singuri și că întotdeauna există unde să apeleze pentru ajutor, sfat, o vorbă bună. Prin urmare, de o lună, voluntarii Centrului de Voluntariat RVC lucrează în regim de urgență. În fiecare zi, Call Center RVC primește apeluri de la o linie telefonică deschisă care ajută refugiații din comunitățile evreiești ucrainene — furnizând toate informațiile necesare despre punctele de relocare din Moldova, situația la granițe și problemele de reinstalare.

Echipa contactează și secțiile de vârstnici ale Centrului Hesed din Ucraina, care sunt nevoiți să rămână în casele lor, să se întrebe despre bunăstarea lor, să învețe despre ce au nevoie acum. Ei transmit toate informațiile pentru asistență suplimentară deja la fața locului în orașele lor natale. În acest timp, au fost efectuate peste 12.000 de apeluri către Ucraina.

În plus, a fost deschis un centru de cazare temporară la etajul 4 al Campusului Evreiesc Kishinev Jacobs, unde ne întâlnim cu toți cei care ajung în capitală și caută sprijin și asistență temporară.