A zecea ediție a Zilei Faptelor Bune

12 090 de voluntari, 350 de acțiuni, mii de zâmbete și o singură inimă mare!

Pe 11 mai, în toată Moldova, a avut loc Ziua Faptelor Bune- o sărbătoare internațională dedicată voluntariatului, solidarității și implicării active în comunitate. A fost o zi în care mii de oameni au ales să iasă din confortul cotidian pentru a aduce o schimbare pozitivă în jurul lor. 

Anul acesta, ediția jubiliară a fost deosebit de amplă: sute de organizații partenere, zeci de orașe și sate — de la Anenii Noi până la Fălești, de la Comrat până la Bălți. Doar într-o singură zi, 12.090 de voluntari au reușit să obțină rezultate impresionante:

  • 350 de acțiuni de voluntariat 
  • 48.360 ore de muncă voluntară
  • 121 de localități din Republica Moldova
  • 250 de organizații partenere
  • 125.775 de beneficiari 

Din 2016, Centrul Republican al Voluntarilor este reprezentantul oficial al mișcării Doing Good în Republica Moldova. La deschiderea oficială a Zilei Faptelor Bune, voluntarii au fost salutați de membrii comitetului de organizare din Moldova și de invitată specială, Hannah Wojno, directoarea Good Deeds Day International. „Este o onoare să fiu astăzi aici, la Chișinău, alături de voi, în timp ce sărbătorim împreună cea de-a 10-a ediție a Zilei Faptelor Bune.” După cuvântul său inspirațional și o sesiune de energizare plină de voie bună, voluntarii au pornit în acțiuni pentru a face bine în comunitățile lor.

„Găsiți în fiecare zi un mod de a răspândi bunătatea. Fie că este vorba de voluntariat, de a ajuta un necunoscut sau doar de a oferi un zâmbet — fiecare gest contează. Împreună formăm o mișcare globală, o familie unită de credința că o lume mai bună este posibilă — pentru că o facem să devină realitate. Vă mulțumesc că sunteți aici. Vă mulțumesc că acționați. Și, mai presus de toate, vă mulțumesc că demonstrați că a face bine este un mod de viață.”

Fiecare organizație participantă a ales modul în care să se implice, ce acțiuni de voluntariat să desfășoare și pe cine să sprijine. În 2025, cele mai active direcții de ajutor au fost:

  • Ecologia (plantarea de arbori, curățarea parcurilor etc.) – 108 acțiuni
  • 98 de proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii urbane
  • 34 de acțiuni de ajutor pentru persoanele vârstnice și 33 de acțiuni de sprijin pentru copiii din grupurile de risc

Și încă zeci de ateliere creative, activități pentru un stil de viață sănătos, acțiuni în școli, spitale și biblioteci. Toate acestea sunt doar cifre, dar în spatele lor se află povești vii.

„Sunt fericită și încântată că am devenit participantă la a 10-a ediție jubiliară a Zilei Faptelor Bune, mai ales că acesta este și al 10-lea an de voluntariat pentru mine! Mă cuprind sentimente de bucurie, fericire și mândrie că pot ajuta, acorda atenție și dărui căldura sufletului meu celor pe care îi sprijin!”, - ne-a comunicat  Antonina Pijevscaia, voluntar al Zilei Faptelor Bune.

Geografia proiectului a acoperit zeci de raioane și localități din întreaga Moldova. La Chișinău au avut loc 72 de acțiuni, la Criuleni – 30, iar la Cahul, Dondușeni și Orhei câte 20 de acțiuni. La Bălți, Drochia, Cantemir, Ungheni și în multe alte raioane au fost realizate fapte bune, organizate de grupuri locale de inițiativă, instituții educaționale, centre de tineret și organizații non-guvernamentale. Fiecare locație a creat o atmosferă unică: în unele locuri s-au organizat ateliere creative în biblioteci, în altele au fost amenajate stații de autobuz și spații verzi, în unele zone s-a petrecut timp alături de copii care au nevoie de multă atenție, iar în altele s-au distribuit ajutoare umanitare.

Scalabilitatea Zilei Faptelor Bune nu ar fi fost posibilă fără partenerii noștri media și sponsori. Mulțumim Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova – partenerul strategic al evenimentului, Agenției Naționale pentru Tineret – partenerul media al Zilei Faptelor Bune, partenerilor din cadrul acțiunilor deschise JDC Moldova, precum și zecilor de companii, reprezentanților mass-media și agențiilor care au crezut în puterea voluntariatului și ne-au susținut cu resurse, atenție și încredere.

„Când ne-am alăturat pentru prima dată inițiativei, ne gândeam la format — acțiuni, voluntari, logistică. Dar foarte repede ne-am dat seama că nu este vorba doar despre o zi, ci despre alegerea pe care o putem face în fiecare zi. De aceea, la PSY PROF credem că Ziua Faptelor Bune este doar începutul. Iar obiceiul de a fi buni, atenți și nepăsători față de ceilalți în fiecare zi este ceea ce ne face oameni și schimbă societatea din interior.” ne comunică Bescetnikova Adel și Ludmila Semina-Ghițu, cofondatori ai Centrului Educațional Psihologic PSY PROF, participanți și parteneri ai Zilei Faptelor Bune din 2016.

Ziua Faptelor Bune s-a încheiat, dar inițiativele de voluntariat continuă în fiecare zi. Ne mândrim cu fiecare participant, fiecare voluntar și fiecare organizație care a făcut parte din această zi. Vă mulțumim că demonstrați că faptele bune nu sunt doar un eveniment, ci un drum continuu.

Ne revedem în 2026 — și să facem din bunătate o rutină zilnică, ce ne însoțește mereu.

Date de contact pentru coordonare: Chișinău: 022 509-646, 0 (69) 020369, 0 (68) 551864 (Nichita), Organizații din regiuni: 0 (68) 093861 (Anna),  Email: [email protected],  Detalii: rvc.md | zfb.social