fbpx
Înregistrare
Meniu
”Ziua faptelor bune”: reportaj de la acțiunea voluntară

”Ziua faptelor bune”: reportaj de la acțiunea voluntară

La 2 aprilie Moldova deja pentru a doua oară se alătură de mișcarea globală a Faptelor bune. În 12 orașe a RM au avut loc evenimente voluntare, scopul căror – ajutor celor nevoiași, ridicarea problemelor sociale și sensibilizarea publicului asupra voluntariatului.

Timp de 2 ani ”Ziua faptelor bune” a evoluat într-un eveniment grandios, la care participă mai mult de 1000 voluntari, implicați în 68 de acțiuni voluntare în toate cele mai mari orașe a Moldovei. În timpul zilei voluntarii au ajutat persoanele în vârstă care au rămas singuri și copiilor bolnavi, au participat în acțiuni de înfrumusețare și curățare a teritoriilor, au ajutat și animalele.

Pavel Ianeţ, viceministrul Tineretului și Sportului a RM: ”În această zi minunată vor fi vopsiți sute de metri de gard, adunate tone de gunoi și oferite mii de îmbrățișări celor care au nevoie de ele. Și toate acestea datorită voluntarilor. Din partea Ministerului și înregului guvern a Republicii Moldova, eu îmi exprim mulțumire tuturor celor care au participat la acest eveniment și dăruiesc celor nevoiași timpul personal și căldura sufletească. Voi faceți acestă lume mai bună nu doar astăzi, dar și în fiecare zi”. Pe strada Eugen Doga în cinstea deschiderii ”Zilei faptelor bune” a avut loc un concert de muzică live și au ieșit pe scenă studioul de dans Black and White. Înainte de a trimite voluntarii la acțiuni, organizatorii le-au dorit succese și au propus să participe în exercițiile de dimineață. Majoritatea voluntarilor – elevi și studenți. Ei au povestit care a fost stimulul pentru ei să ajute cei nevoiași și ce acțiuni le sunt pe plac.

La 2 aprilie mai mult de 1200 voluntari au participat la 68 acțiuni de voluntariat în Chișinău, Bălți, Tiraspol, Rîbnița, Dubăsari, Basarabeasca, Bender, Orhei și alte orașe.

Partenerul principal a evenimentului a fost Ministerul Tineretului și Sportului a Republicii Moldova și Reprezentanța ”Joint” în Moldova. Sponsor general a proiectului: societatea pe acțiuni ”Orhei-Vit”.

Iana, voluntar: ”Noi ne împărțim cu ceea ce nu poate fi vândut, dar costă mai mult ca banii. Astăzi eu voi fi voluntar în azilul pentru câini, îmi plac foarte tare animalele. Consider că ajutorul fraților noștri mai mici este foarte important. În activități de voluntariat participat al doilea an, această ocupație îmi dă sentimentul că pot face o diferență”.

Artiom, voluntar:Pentru a începe a crede în bunătate trebuie să începem să o facem. Deși suntem tineri și nu avem mari posibilități financiare, noi putem mult să meșterim din materialele rămase. Capacitățile noastre le extinde și Centrul republican al voluntarilor. Mie îmi place că cei veniți astăzi au un scop comun. Aceasta unește și ajută să găsim noi prieteni. Sunt sigur că vom petrece ziua de astăzi cu folos.”

Alina, voluntar: ”Astăzi eu voi merge la Spitalul Clinic Municpal pentru Copii „V. Ignatenco”, îmi place foarte mult să lucrez cu copiii. De obicei, la astfel de acțiuni noi vesel petrecem timpul, ne jucăm cu jocurile de masă, facem unele meșteșuguri. Eu sunt voluntar deja al doilea an.”

Svetlana, voluntar: ”În această zi eu voi vopsi pereții grădiniței pentru copii și voi petrece timpul cu copii – ne vom juca, desena, crea din plastilină, citi. Comunicarea cu copiii este o plăcere pentru mine. În zilele noastre mulți oameni vor să facă un bine și eu mă număr printre ei. Consider că trebuie să ne unim pentru a face lumea mai bună”.

În stradă a fost organizat târgul de caritate în cadrul cărei era posibilitatea de a cumpăra suvenir făcum cu mâinile voluntarilor.

Elena Ermolaeva, reprezentant al ONG-ului ”Viața fără leucemie”: ”Noi ajutăm copiii bolnavi cu cancer de sânge. Astăzi participăm la iarmaroc. Ceva mai târziu vom face acțiunea ”Cocostârcul bunătății”. Noi propunem tuturor doritorilor să facă din hârtie un cocostârc și să scrie pe el urări de bine pentru copii. Toți cocostârcii vor fi aranjați pe o ață ce o vom transmite micilor pacienți a secției oncohematologie. Scopul nostru – să adunăm 500 cocostârci și să aducem oamenii mai aprope de problemele copiilor grav bolnavi. Ne străduim să fim podișorul între acești copii și societate.”

Olga, repzerentant a azilului pentru animale ”Insula Speranţei”: ”Voluntarii ușurează viața lucrătorilor noștri, ajutând la curățarea și amenajarea azilului. Pentru iarmaroc ei manual au făcut bijuterii și meșteșuguri.

Organizația ”Inițiativa pozitivă” a participat în acțiunea ”Zilei faptelor bune” informând locuitorii despre metode de combatere a răspândirii infecției cu HIV. În cadrul acestei acțiuni ei invitau trecătorii să treacă testul la HIV.

Elena Derjanskaia, reprezentant a organizației ”Inițiativa pozitivă”: ”E important ca cât mai mulți oameni din Moldova să treacă testul la HIV. În țară trăiesc aproximativ 20 de mii infectați cu HIV, dar jumătate din ei nu cunosc aceasta și continuă să răspândească virusul. Cu fiecare an se mărește numărul de oameni care trăiesc cu HIV în ciuda faptului că noi luăm o mulțime de măsuri pentru a lupta cu boala – lucrăm cu tineretul de 14 – 20 ani, facem traininguri și povestim despre metode de răspândire a virusului. Noi mergem în toate închisorile Moldovei, lucrăm cu soțiile consumatorilor de droguri, cu copii din familii social vulnerabile. Astăzi suntem aici pentru a atrage atenția societății la problema răspândirii HIV. Îndemnăm oamenii să nu se teamă să facă testul HIV, el e anonim și gratuit în orice policlinică, chiar și fără polița de asigurare medicală. Punctul nostru astăzi are parte de rânduri mari și asta nu poate să nu se bucure”.

După deschiderea oficială a ”Zilei faptelor bune”, voluntarii au mers la acțiuni. În toată lumea mai mutl de un milion și jumătate de voluntari în această zi au ajutat pe cei nevoiași. Sperăm că acțiunea va continua existența în lume, va atrage mai mulți oameni să facă fapte bune cât mai des.

Video și foto reportajele vor fi publicare pe site-ul www.rvc.md

Iulia Ignatenco, sursa BRW Magazine. 

+373 (22) 509 646
+373 69020369
Chișinău, str. E.Doga 5,
of. 309, 310, 312
Luni - Dum.
15:00 - 21:00