Înregistrare
Meniu
«Voluntarii în Israel: Andrei Ciobanu »

Reamintim că, pe 7 decembrie, voluntarul nostru Maxim Snitkovski a plecat în Israel pentru un program anual de voluntariat. Următorii participanți a acestui program au fost voluntarii Centrului de Voluntariat RVC Olesea Muzica și Andrei Ciobanu, care a zburat pe 8 ianuarie!

Andrei Ciobanu se împarte cu știrile din Israel!

De când sunt în Israel, eu comunic cel mai mult cu voluntari din Germania și Franța și cu muncitorii centrului. Apropo, printre ei, sunt nu numai israelieni, ci și cetățeni ai Israelului, care au venit din Rusia, Ucraina, Brazilia și chiar din Hong Kong. Nu pot spune că deja în 2 luni suntem prieteni buni, până când sunt doar cunoscuți. Prefer să petrec timpul cu lucrătorii veniţi din Rusia și Ucraina, pentru că nu există o barieră lingvistică între noi. Uneori vorbim limba română cu un coleg. El are o experienţă de 20 de ani în lucrul cu persoane cu autism.

Recent am mers în Tel Aviv pe plajă, care se află puțin mai departe decât acea pe care toți turiștii se odihnesc de obicei. În apropiere este un mic aeroport și puteți vedea cum aterizează avioanele.

Nu demult în Israel sa sărbătorit Purim. Pe străzi puteai vedea un număr foarte mare de oameni machiaţi și în costume. Acest lucru poate fi comparat cu Halloweenul, dar aici costumul nu ar trebui să fie teribil. Locuitorii orașului au arătat o adevărată creativitate. N-am văzut niciodată un astfel de carnaval! În Tel Aviv, ați putea întâlni un număr imens de petreceri de stradă cu muzică. În cinstea sărbătorii, un coleg la serviciu ne-a invitat la ceai. A fost plăcut că a invitat un număr mare de oameni de la serviciu, deși nici măcar cunoştea toată lumea.

La serviciu mă ocup cu același lucru. A face același lucru în fiecare zi aici, este cheia succesului, deoarece rezidenţii  foarte greu se obișnuiesc cu obiceiurile noi sau cu schimbările din program. Uneori chiar nu se simt confortabil atunci când persoana nouă este în încăpere. A devenit mai ușor să mă ocup cu ei, pentru că îi cunoști mai bine și înțelegeți „ritualurile” lor. De exemplu, unul din secția noastră, după ce a fost ras pe cap, mergea și spunea tuturor: „Sunt foarte frumos” (în ebraică). Și trebuie doar să fii de acord cu el, pentru că e cu adevărat foarte frumos.

+373 (22) 509 646
+373 69020369
Chișinău, str. E.Doga 5,
of. 309, 310, 312
Luni - Dum.
15:00 - 21:00