Înregistrare
Meniu
Mișcărea mondială Ziua Faptelor Bune – 29 aprilie 2018 în Moldova

În fiecare an, Ziua Faptelor Bune atrage milioane de oameni din întreaga lume care doresc să își ofere timpul său prețios pentru beneficiul societății. Republica Moldova va participa deja pentru a treia dată la această acţiune internațională. Această zi atrage atenția a mii de oameni și zeci de organizații, despre care toţi ştiu şi vorbesc. Care este secretul succesului celui mai mare eveniment din Moldova dedicat voluntariatului? Despre aceasta ne va povesti coordonatorul programelor de voluntariat al Centrului Republican de Voluntariat RVC, Alexandera Gorbataya.

– Ce este pentru tine Ziua Faptelor Bune? Este o sărbătoare specială, un motiv de a medita asupra unor probleme, de a te realiza, de a evalua propriile capacități? 

– Pentru mine, Ziua Faptelor Bune este o posibilitate de a arăta oamenilor necesităţile celor nevoiași și de a le rezolva împreună. Este o zi când toată lumea se poate distrage de la facerea banilor, uită de oboseală, de rutina zilnică și se gândește la altcineva. Ziua în care orice părinte poate să-i arate copilului său, prin exemplul personal, ce este bine și cum poate să facă fapte bune. Ziua în care copiii, oferă părinților posibilitatea de a fi mândri de ei. Aşa se întâmplă şi în cazul meu. Părinții mei participă în fiecare an la acțiuni și sunt mândri de mine, când primesc împreună cu colegii mei diplome pe scenă. 

– Când ai înteţes că Ziua Faptelor Bune în Moldova este un proiect cu adevărat de succes și este cerut să se petreacă an de an? 

– Cred că, anul trecut. Când în primul an am adunat cu ușurință 300 de persoane în Chișinău, am fost surprinși de succesul nostru. Dar, anul trecut, chiar și cele mai îndepărtate orașe din Moldova au început să ni se alăture, acest lucru ne-a convins cu adevărat. De aici rezultă că, ideea proiectului este aproapiată mai multor oameni și suntem pe calea dreaptă. 

– Cum motivaţi oamenii și organizațiile să participe la Ziua Faptelor Bune? Asupra la ce vă concentraţi, ce sentimente treziţi?

 – Oamenii sunt motivați de caracterul masiv și de internaționalitatea proiectului. Ei doresc să se implice în ceva cu adevărat mare, chiar într-un sens, să urmeze tendinţele. De asemenea, toți sunt foarte impresionaţi de cifre: numărul de țări, de persoane, de ore și de acțiuni. Toate acestea inspiră. Apare întrebarea dacă chiar sunt atât de mulți oameni, se pare că este ceva cu adevărat grozav, atunci de ce nu sunt încă cu ei? La urma urmei, imaginați-vă, în anul  2017 la Ziua Faptelor Bune  au participat 2.500.000 de voluntari din 93 de țări.

– Cum se schimbă atitudinea societății față de Ziua Faptelor Bune în fiecare an? Oamenii sunt mai dispuși să coopereze? Mai mulţi au început să creadă în amploarea ideii?

– În fiecare an este mai ușor să organizăm acest eveniment. Sunt deosebit de plăcute acele momente în care nu mai e nevoie să explici noilor parteneri ce este Ziua Faptelor Bune.

– Ce neobișnuit ne aşteaptă la Ziua Faptelor Bune în acest an? 

– În acest an vrem să facem şi mai multe acțiuni simple și accesibile, astfel încât toată lumea să poată participa la această zi. Dar majoritatea din ele le vom păstra până când în taină. Lista de acțiuni deschise și  înregistrarea online va fi accesibilă de pe 1 aprilie. Pot spune că intenționăm să organizăm o acțiune „Coffee to go” în mai multe cafenele din oraș, precum și cursa de ciclism SPORTER și cursuri de yoga în aer liber. De asemenea, festivalul nostru pe strada pietonală va fi şi mai strălucitor și mai amplu. Planificăm să organizăm mai multe locuri pentru un târg de caritate şi mai multe puncte cu activități pentru copii și adulți. 

– Cum credeți, cum se va schimba viața în țara noastră după încă o zi a faptelor bune?

– Sper foarte mult că oamenii n-o să mai privească cu neîncredere la ceea ce fac voluntarii, ci dimpotrivă o să încurajeze și să creeze toate condițiile pentru voluntariat.

+373 (22) 509 646
+373 69020369
Chișinău, str. E.Doga 5,
of. 309, 310, 312
Luni - Dum.
15:00 - 21:00