fbpx
Înregistrare
Meniu
Forum dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități din Moldova

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătorită începând cu 3 decembrie 1992.

În această zi Centrul de Voluntariat Republican pentru prima dată a organizat un Forum orășenesc dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. În cursul zilei au fost organizate lecții și master classuri. Victor Izbaș a povestit oaspeților despre două modele de dizabilități, medicale și sociale, despre etichet în cazul dialogului cu persoane cu dizabilități și subiecte care nu ar trebui ridicate. Ca și mulți oameni cu dizabilități, Victor a fost inspirat din cărțile lui Nick Vuichich în timpul adolescenței sale și de atunci el și-a propus să-i ajute pe acești oameni să se adapteze la societate și să-i motiveze să trăiască la maxim. Elena Crismari, participantă a forumului ”Femeile cu dizabilități”, a realizat un master class pe broderie cu margele. Diana Bragarenco, viitorul asistent social, a arătat ce fel de muncă în tehnica de quilling este efectuată de elevii săi și a învățat această tehnică toți doritorii. Aliona Donciu, membru al Centrului public pentru copii și tineri cu dizabilități, a povestit despre activitățile ei de voluntariat și a făcut o lecție pe împletire de brățări. Alina Nikolaev a reprezentat asociația ”Motivația”, și a demonstrat, de asemenea, ce artizanat din panglici ei îi învață să le facă pe oameni cu dizabilități.

Prin exemplul lor, ei au demonstrat că aceștia sunt aceiași oameni cu drepturi depline ca fiecare dintre noi. Ce îi limitează, de fapt, îi face mai puternici. Ei primesc educație, merg la sport, joacă la instrumente muzicale, cântă, dansează și o fac mult mai sârguincios decât mulți oameni sănătoși. Ei își prețuiesc timpul, prietenii și bunătatea celorlalți. În fiecare zi se luptă pentru viața lor, pentru viitorul lor și nici măcar nu ghicim cât de greu este acest război cu corpul lor. De aceea nu puteți trata persoanele cu dizabilități ca fiind slabi și bolnavi. Dizabilitatea nu este o sentință, ci un obstacol care trebuie depășit zi de zi.

La încheierea Forumului, am acordat diplome și cadouri pentru participanți. În plus, fondatorul Asociaţiei Obştești a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi asociate „VITA”, Valentine Lebedeva, a arătat oaspeților un film bazat pe viața familiei sale, care arată cum și de ce a fost creată Asociația, precum și centrele, pentru copiii surdomuți, care lucrează în Moldova. Evenimentul sa încheiat cu un concert la care au evoluat Maxim Zavidia, Samir Loghin, precum și copiii din Centrul public pentru copii cu dizabilități.

Mulțumim din inimile noastre invitaților și participanților forumului care au prezentat acestă poveste tuturor celor care au fost cu noi în această zi! Suntem, de asemenea, recunoscători partenerilor noștri: Asociția ”Motivația”, Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri cu dizabilități fizice, Asociaţiei Obştești a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi asociate ”VITA Deafblind”, Serviciul de familie ”NES”, centrul de caritate ”Hesed Yehuda”, Joint, KEDEM pentru sprijinul și sprijinul pentru desfășurarea acestui eveniment important și responsabil!

Fie ca lumea să fie mai accesibilă pentru fiecare!

+373 (22) 509 646
+373 69020369
Chișinău, str. E.Doga 5,
of. 309, 310, 312
Luni - Dum.
15:00 - 21:00