Cheltuielile pentru timpul liber ar trebui să fie utile, sunteți de acord cu mine?
Prin urmare, vă propunem o plimbare în compania oamenilor buni în locurile memorabile evreiești din centrul orașului. A face o astfel de pauză în istorie vă va ajuta Olga Sivak din Biblioteca Evreiască, care va petrece mica noastră excursie.
Chișinăul este capitala Republicii Moldova, un centru înfloritor al comunității evreiești din secolul al XVIII-lea.
La începutul secolului, evreii de la Chișinău aveau fabrici cu mii de muncitori evrei, activau 16 școli evreiești și 70 de sinagogi. Denumirea Chișinău, numeroși evrei ai lumii, este asociată cu pogromul evreiesc din 1903, când 49 de evrei au fost crunt omorâţi. Alte sute de oameni – au fost grav răniți, mii – au rămas fără adăpost, iar pagubele materiale au fost măsurate în milioane de ruble de aur. Revoltarea publică a fost exprimată în acțiuni de protest, practic în fiecare capitală a țărilor civilizate ale lumii. În 1905, un alt pogrom evreiesc a dus viaţa încă a altor 19 evrei pe teritoriul Chişinăului. Comunitatea evreiască a fost șocată, ceea ce a provocat fluxuri de emigrație numeroasă.
Distrugerea evreilor din Chișinău a fost continuată de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial. În perioada comunismului, au fost impuse restricții asupra evreilor care au rămas aici: în 1961 au fost interzise barurile mitzvahs, iar evreii au fost persecutați și condamnați la acuzații; 1964 – toate sinagogile din oraș au fost închise și reprofilate, cu excepția uneia, care funcționează și astăzi.
Vă puteți înscrie la coordonatorul nostru Ира Георгелаш (Irusea Gheorghelas)
Locul: E. Doga 4, la intrarea în bibliotecă
Timpul de colectare: 17:00